Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bedrijfsverzorgingsdiensten - Nieuws

CAO BVD: Voorstellen op een visie van Vakmensen

De wereld verandert en veel sneller dan de sector vermoedde. Minder werkaanbod en klanten reageren op een andere manier. Leden van de coöperatie zijn minder loyaal en kiezen vaker voor een ander. CNV Vakmensen heeft in een visie duidelijk gemaakt welke maatregelen nodig zijn in de sector.

De wereld verandert dagelijks en veel sneller dan dat de sector heeft vermoed. Er is voor de klanten van de AB-bedrijven meer dan 'aantrekkelijk' aanbod te 'organiseren' en dus is er een stevige concurrentie op de markt waar de AB-bedrijven zich normaal gesproken op bewegen.

De markt is de vertrouwde concepten ontgroeid met als resultaat dat het steeds lastiger wordt om de bedrijfsverzorgers op een verantwoorde wijze (qua kwaliteit en kosten) in te kunnen zetten bij de klanten. Dat kenmerkt zich door spanningen in het werkaanbod (meer- en min-uren). Er moet goed worden nagedacht over andere arbeidsmarktconcepten en/of -scenario's, om zo aantrekkelijker te worden voor de klant door verbetering van de interne organisatie en efficiënter inzet van personeel.

De VISIE in het kort
Zo staan er nog een heel aantal opmerkingen en ideeën in het visiestuk dat door de kadergroep van CNV Vakmensen is opgesteld. Lees de hoofdlijn hieronder en klik op de link voor het hele visiestuk.

CNV Vakmensen vindt dat

 1. veel professioneler aandacht moet worden besteed aan HR binnen de AB-bedrijven;
 2. de cao de werknemers moet uitdagen zich te ontwikkelen en te investeren in hun eigen ontwikkeling;
 3. de cao instrumenten moet bieden de (bedrijfs)cultuur te beïnvloeden naar een 'open' cultuur waarbij feedback geven gewoon wordt en beoordelen op een transparante en eenduidige wijze gebeurt en de uitkomst van verwachting en resultaat wordt beloond;
 4. de cao perspectief moet bieden in doorstroom waarmee het aantrekkelijker wordt in te stromen;
 5. de flexibiliteit (ook in de cao) beter 'gewogen' en op elkaar afgestemd wordt waarbij ons credo is dat flexibiliteit beloond moet worden;
 6. de werknemers (eindelijk) een evenwichtige beloning dient te krijgen.

De nieuwe cao voor de bedrijfsverzorging
De onderhandelingen zijn weer begonnen. De kadergroep heeft de wijzigingsvoorstellen gebaseerd op haar visie op de sector. Deze vakmensen zijn er van overtuigd dat de wijzigingsvoorstellen een bijdrage leveren aan het realiseren van de in het visiedocument gestelde doelen.

De kern van de voorstellen richt zich op het vergroten van de betrokkenheid van werknemers bij de onderneming en het investeren in ontwikkeling van de onderneming.  Verder zien de vakmensen een uitbreiding van de flexibiliteit in uren niet als primaire oplossing. In onze visie is het daarentegen ook onbetamelijk dat er werknemers met veel plus-uren zijn terwijl er ook werknemers met min-uren zijn. Met een betere planning & control intern en ontwikkelen van zogenaamde 'ontzorg-service-concepten' als marktinstrument, is een veel grotere winst te behalen. 'Kort er op zitten' (maand/kwartaal/jaar monitoring) en gedragsverandering bij alle actoren (leidinggevenden, planning, werknemers en klanten).

En het loon?
Tja, volgens ons moet dat toch wel bewegen op het niveau van de inflatiecorrectie.

Klik op de links voor de gehele tekst van de voorstellenbrief

Jaap Bosma
bestuurder Land- en tuinbouw
T: @cnvlandentuinbo  |  @JaapBosma 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid