Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bedrijfsverzorgingsdiensten - Nieuws

Cao BVD: vernieuwen op basis van visie

Er is kort gesproken met de AB-werkgevers over de cao Bedrijfsverzorgingsdiensten. Na de zomer gaan de onderhandelingen starten en wordt er ingezet op vernieuwing. Vernieuwing omdat de wereld veranderd. Vernieuwing op basis van toekomstvisie. Focussen op visie, ook door de bond. Wat is jouw visie.

Geen verdeeld werkgeverskamp meer
De vorige keer heb ik je geïnformeerd over een verdeeld werkgeverskamp. Dat is niet meer zo is mij verzekerd. Zij hebben de koppen bij elkaar gestoken, het er stevig over gehad en de rijen gesloten. Prima, want dan kunnen we nu verder. Nu is in dit geval na de zomervakantie.

Onderhandelingen na de zomer
Voor de zomer lukt het van geen kant meer. De meeste onderhandelaars gaan op vakantie en de werknemers voor een deel ook. Dus dat wordt dan na de zomer dat de koppen definitief bij elkaar worden gestoken om een nieuwe cao af te spreken. Tot die tijd wordt er geen tussentijdse cao afgesproken. "Wij willen de druk er op houden" is het antwoord op die vraag. Jammer want het zou meer rust geven, maar het zorgt er ook voor dat de noodzaak er blijft om efficiënt moet worden onderhandeld, want deze cao is per 1 juli 2013 geëindigd.

Focus op ontwikkelen van visie
De besprekingen die wij met werkgevers voeren gaan al langere tijd over vernieuwing van de cao. Anders inrichten. Dat moet wel omdat de wereld om ons heen behoorlijk snel veranderd. De traditionele opdrachtgevers/leden/klanten zijn aan het veranderen en veel meer kostenbewust. Zij vragen om andere serviceconcepten op het gebied van het vervullen van arbeid. Dat levert spanning op aan de onderhandelingstafel over inzet, maar vooral waar het naar toe moet. Hoe de cao er uit moet gaan zien. Waar de vernieuwing te vinden is. Allen maar richten op de directe agrarische werknemers of toch breder inzetbaar en gericht op doorstromen in deze bedrijfstak.

Focusgroep arbeidsvoorwaarden
CNV Vakmensen is van menig dat er meer aandacht moet zijn op ontwikkeling van mensen in arbeidsprocessen. Daar past niet een ‘smalle’ cao bij en zeker niet in deze bedrijfstak. De focusgroep arbeidsvoorwaarden is het daarmee eens, maar wat is onze totaalvisie. En past jouw visie daarbij?

Op 21 augustus 2013 organiseert de bond een Focusgroep Ik WERK Zo.
Jij werkt in een van de AB-bedrijven en ziet het allemaal om je heen gebeuren en hebt er een mening over. Geloof jij dat het anders kan, dat het anders moet of misschien wel dat het allemaal bij het oude moet blijven. Dan daagt de Focusgroep Arbeidsvoorwaarden je uit om jouw mening, jouw visie met anderen te bespreken. Op basis van jullie input wordt de definitieve visie gemaakt voor de cao-onderhandelingen.

De focusgroep Ik WERK Zo begint om 19.30 uur en wordt gehouden in Utrecht.
Er kunnen maximaal 25 personen meedoen, dus meld je op tijd aan bij Jaap Bosma

Tenslotte
CNV Vakmensen gelooft in ontwikkeling van mensen. Wij ontwikkelen liever verantwoordelijkheid dan actie en doen dat door middel van de juiste kennis, het juiste middel en/of product en de juiste inzet door, van en voor vakmensen. Ontwikkel mee door jouw collega ook lid te maken. Dan ontwikkelen we samen vakmensen.

 

Jaap Bosma
Bestuurder Land- en tuinbouw

T: @cnvlandentuinbo  |  @JaapBosma
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid