Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bedrijfsverzorgingsdiensten - Nieuws

Cao Bedrijfsverzorgingsdiensten: digitaal boekje

De cao Bedrijfsverzorgingsdiensten is klaar. Er is een nieuw digitaal cao-boekje. Deze digitale versie is bij het ministerie ingediend en nu ook voor jou beschikbaar. De eerstvolgende loonsverhoging is gepland op 1 januari 2018.

De cao is vlak voor de vakantie door de leden goedgekeurd. De redactie van de cao is daardoor pas na de vakantieperiode opgepakt. Gelukkig heeft het niet zo lang geduurd als bij de vorige cao. Het hele redactieproces is achter de rug, en de nieuwe teksten zijn inmiddels bij het ministerie ingediend. Niet te verwarren met de AVV, want daarover hebben we in de cao-onderhandelingen afgesproken dat niet meer te doen. De cao-commissie en de onderhandelingsdelegatie hebben zich over die frustratie heen gezet.

Het cao-boekje wordt digitaal aangeboden en kun je op deze pagina downloaden.

Loonsverhoging in 2018 en 2019

De eerstvolgende loonsverhoging van 1,75% staat gepland voor de maand januari 2018. Per 1 januari zullen de lonen met 1,75% worden verhoogd. Check je loonstrook over de maand januari 2018. De volgende loonsverhoging is dan een jaar later, op 1 januari 2019. Dan is de loonsverhoging 1,5%. In het digitale boekje staan ze netjes opgenomen vanaf pagina 70 (Bijlage ). In artikel 17 (blz. 22) staan de afzonderlijke percentages met de ingangsdatum opgeschreven.

LRO - Landelijk Regulier Overleg

In de cao is afgesproken dat er nog een aantal punten uitgewerkt moeten worden. Daarvoor hebben we het Landelijk Regulier Overleg in het leven geroepen. De eerste LRO is door de bond voorbereid. Naast een aantal ontwikkelingen in de branche is er gesproken over de Arbeidstijdenwet (ATW) en de seniorenregeling. Over beide items zijn procesafspraken gemaakt. Waarom is het van belang en we moeten meer gegevens bij elkaar rapen om de juiste keuzen te kunnen maken. Afspraken zijn gemaakt over wie wat gaat doen en welke gegevens boven water moeten komen. Hier komen we op terug in de volgende LRO die gepland is op 10 april 2018.

ATW – Arbeidstijdenwet

Dit is een belangrijk en noodzakelijk item omdat blijkt dat vooral onder bedrijfsverzorgers de arbeidstijdenwet wordt overschreden. Begrijp me goed, het is niet bedoeld om te veroordelen, het is slechts een constatering. En in het kader van gezond de ‘eindstreep’ halen is het goed om hiervan bewust te zijn. Als je je er van bewust bent, kun je ook misschien ook wel verandering er in aanbrengen om binnen de ATW je werkzaamheden te doen.

Mijn vraag aan jou is: Wat weet jij van de ATW. Ken jij de grenzen? Werk je altijd binnen die grenzen? Nee? Wat maakt het dat jij er in jouw werk niet aan kunt houden? Laat het ons weten. De cao-commissie stelt het erg op prijs als jij je kennis en commentaar blijft leveren

CNV steunt op leden

De inzet en betrokkenheid van (kader)leden zijn belangrijk voor CNV Vakmensen. Daardoor komt er een nieuwe cao tot stand. Daardoor is er pensioen. Daardoor is er (mede)zeggenschap. Daardoor is er wetgeving op het gebied van arbeid. Daarom zijn er (nog) meer leden nodig. Is jouw collega nog geen lid van de bond? Maak hem lid en bouw mee aan dat fundament.

Namens de Cao-commissie Bedrijfsverzorgingsdiensten

Jaap Bosma
Bestuurder Land- en tuinbouw

Twitter: @JaapBosma | @cnvlandentuinbo | @cnvvakmensen
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid