Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bedrijfsverzorgingsdiensten - Nieuws

CAO AB: Modernisering is het nieuwe battelen!

Donderdag 26 juni is het weer onderhandelen over vernieuwing van de cao bedrijfsverzorgingsdiensten. Nog steeds geen zicht op loon om eerlijk te zijn. Is vernieuwing alleen meer flexibiliteit? Welke effect heeft dat op jouw werk en inkomen? Wat vind jij er eigenlijk van?

Bemoei je niet met onze werkprocessen

In de discussie over een nieuwe cao proberen we zo veel mogelijk rekening te houden met de samenhang van de onderwerpen. Het probleem waar wij als CNV Vakmensen tegenaan lopen is dat veel van onze voorstellen te maken hebben met de werkprocessen en hoe je mensen zou moeten ondersteunen, sturen, motiveren en stimuleren in hun opdrachten en ondernemend denken. Kortom, gedragsverandering en aansturen op de verantwoordelijke- en ondernemende werknemer. Eigenlijk een vakgebied waarvan werkgevers vinden dat het niet aan ons is om daarover te onderhandelen.

Vernieuwing concretiseren
Nut en noodzaak van modernisering is wat ons betreft geen discussie. Noodzaak is er dus ook nuttig. Het komt er dan op neer wat de juiste keuzen zijn.
Maar welke keuzen liggen nu nog op de onderhandelingstafel.

  • Werkgevers willen meer flexibiliteit door andere arbeidsvoorwaarden te kunnen toepassen die meer aansluiten bij de opdrachtgevers. Op zich een vreemde redenering omdat je volgens CNV Vakmensen moet uitgaan van je eigen arbeidsvoorwaarden.
  • Nog een vorm van flexibilisering is het anders toepassen van het jaarurenmodel. Oprekken van het dagvenster en anders indelen van de toeslagen. In de nieuwsbrief die je met de button hieronder kunt downloaden staat een voorbeeld hoe werkgevers het willen inzetten. Hierdoor is het, met name voor de directe medewerkers en vergeleken met de huidige praktijk, veel moeilijker om eventuele achterstanden in te lopen. Als je dan een te kort hebt aan het eind van het jaar loop je ook nog het risico dat jij het tekort meeneemt naar het volgende jaar. Da’s een forse verslechtering ten opzichte van de huidige praktijk.
  • Een andere toepassing van het jaarurenmodel is voor ons best bespreekbaar, maar dan moet je ook invloed kunnen hebben op de uitvoering van je werkzaamheden. Dat laatste element zien we volstrekt onvoldoende terug in de drang naar vernieuwingsvoorstellen van de werkgevers.
  • Om over het onderwerp loon nog maar te zwijgen. Dat wordt dan ook letterlijk zo uitgevoerd. Daarover is nog niets gezegd en dat maakt het er allemaal niet eenvoudiger op. De laatste loonsverhoging (1,25% op 1 januari 2013) is al weer een tijdje geleden en het is hoog tijd om weer uitzicht te hebben op koopkrachtverbetering. Zoals het er nu naar uitziet wordt die behoefte door werkgevers op een laag pitje gezet.

Volgende ronde op 26 juni
Door agendatechnische problemen wordt er pas weer onderhandeld op 26 juni. Een lange periode tussen de onderhandelingsronde. Hopelijk levert dat voldoende lucht op om concrete stappen te gaan zetten en dat er toch eindelijk knopen zullen worden doorgehakt. Onze argumenten zijn scherp. Dat wordt opnieuw battelen wat ons betreft.

Ben jij ook scherp en heb je voldoende en goede argumenten om het met ons eens te zijn, laat het ons dan weten. Wat vind je goed en wat kan verbeteren. Hoe reageer jij op de voorstellen van de werkgevers van de WAB? Mail naar Jaap Bosma

Geef een nieuwsbrief aan een collega zodat hij of zij ook kan meelezen en op de hoogte is. Hieronder zie je een button waarmee je deze nieuwsbrief kunt downloaden.

Jaap Bosma
Bestuurder Land- en tuinbouw
@JaapBosma | @cnvlandentuinbo | @cnvvakmensen

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid