Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bedrijfsverzorgingsdiensten - Nieuws

CAO AB: Het wordt battelen!

Eindelijk. We hebben weer een keer onderhandeld. Op 15 april. Werd tijd ook, want de laatste formele onderhandeling was november 2013. Nog steeds geen loon voor de werknemers en met de modernisering schiet het ook niet op. Dan maar concreet worden en scherper de discussie aangaan. Doe jij ook mee?

Bemoei je met je eigen zaken

In deze cao is nu al een hele poos gesproken over vernieuwing van de cao en dat moet ook. De kadergroep van CNV Vakmensen heeft vooral ingestoken op verandering van werkprocessen en gedragsverandering. Meer aansturen op de verantwoordelijke- en ondernemende werknemer. Voorstellen die er op zijn gericht om werkprocessen te veranderen zijn lastig in de cao vast te leggen. De werkgevers vinden daarvan ook nog eens dat wij ons daarmee te veel met hun vakgebied gaan bemoeien. Eigenlijk zeggen ze: Bemoei je met je eigen zaken!

Opnieuw cao-voorstellen

CNV Vakmensen gelooft nog steeds dat modernisering noodzakelijk is, maar wil op korte termijn wel een loonsverhoging voor de werknemers. Dan maar via minder gedragsverandering naar concretere voorstellen. Zo dachten werkgevers er ook over en dan schrik je toch wel een beetje wat hun voorstellen betekenen: Stevig Battelen!

Concreet betekent dat battelen dat er nog een stevig robbertje gevochten moet worden over de verschillen van zowel de voorstellen van de werkgevers en die van de werknemers. En dat er nog een verschil is, is wel duidelijk. Kijk voor een overzicht op de bijgevoegde nieuwsbrief 'Stand van zaken op 15 april'.

Verschillen

Een korte opsomming van voorstellen en wat wij er van vinden.
 1. Om maar met de lonen te beginnen. Geen concrete toezegging van de WAB en dat terwijl er al een periode van een dik jaar geen loonsverhoging meer is geweest.
  • CNV Vakmensen wil een loonsverhoging van 3,5%. MENSENwerk moet tenslotte wel beloond worden en niet alleen met een schouderklopje maar ook met munten om het dagelijks brood van te kunnen kopen
 2. De WAB wil de werkingssfeeraanpassen en wel op twee manieren:
  • Door een deel van de indirecte werknemers uit te sluiten van een aantal cao-artikelen (Functiematrix en beloning, tijdgebonden contract, vergoeding eigen vervoer, PAGO en Pre-pensioen).
  • Maar ook de (langdurig) gedetacheerden moeten uit de werkingssfeervan deze cao kunnen volgens de WAB. Die werknemers kunnen dan onder de cao van de inlenende partij gaan vallen. Maar wat als de inlenende partij niet onder een agrarische cao valt? Weg pensioen? Dat laatste kan wat CNV Vakmensen betreft niet voorkomen.
  • De bond begrijpt de uitsluitingen voor (een deel) van de indirecten niet en wil hierover een nadere verklaring en is helemaal geen voorstander van het idee dat gedetacheerden niet meer onder de cao BVD gaan vallen. Welke gevolgen heeft dat voor bv je pensioen?
  • Over flexibiliteitis ook nog veel te doen. Kijk in de bijlage wat de WAB ermee van zins is.
    • Wij zien als bijdrage aan een efficiënter organiseren van het werk dat moet worden gedaan. Niet als instrument om arbeid an-sich goedkoper te maken.
    • Het voorgestelde jaarurenmodel van CNV Vakmensen gaat al erg ver. 5% boven de contractuele arbeidstijd (CA) en 5% onder de CA zou voldoende moeten zijn om te ‘ademen’. Deze grens blijft doorlopen over de jaren heen en stimuleert werknemer én werkgever om scherp te blijven op inzet en efficiënt plannen. Elke maand een toetsmoment of bij het voortschrijdende gemiddelde, de 5% (plus of min) is overschreden. Boven de +5% is het meerdere afrekenen en bij de uren beneden de -5% is het kwijtschelden.

Volgende ronde op 23 april

De volgende ronde is al snel. Nauwelijks tijd om een nieuwsbrief te maken voor die tijd. Woensdag 23 april wordt er opnieuw onderhandeld en dan zullen we toch eindelijk knopen moeten hakken. Onze argumenten zijn scherp. Dat wordt battelen wat ons betreft.

Ben jij ook scherp en heb je voldoende en goede argumenten om het met ons eens te zijn, laat het ons dan weten. Wat vind je goed en wat kan verbeteren. Hoe reageer jij op de voorstellen van de werkgevers van de WAB? Mail naar Jaap Bosma

Jaap Bosma
Bestuurder Land- en tuinbouw
@JaapBosma | @cnvlandentuinbo | @cnvvakmensen

 

PS: Praat ook met je collega! En stuur samen reactie naar Jaap Bosma

 
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid