Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Bedrijfsverzorgingsdiensten - Nieuws

Bedrijfsverzorgingsdiensten: Druk, druk, druk

DRUK met interne organisatie en DRUK met toekomstige arbeidsvoorwaarden en DRUK met een nieuwe cao. En hoe gaat dat bij jouw werkgever, met jouw toekomst en jouw arbeidsvoorwaarden. Wij zijn erbij en hoe ben jij erbij betrokken.

Druk met de interne organisatie

De AB-bedrijven zijn allemaal met hun toekomst bezig. Bij de een is de noodzaak hoger en dwingender dan bij de ander, maar allemaal zijn ze er mee bezig. Opnieuw de kosten tegen het licht houden en noodzakelijke keuzen maken. Herstructureren en met minder mensen doorgaan. Een andere manier van werken introduceren en het opnieuw uitvinden van dienstenconcepten. De juiste keuze is lastig en het levert direct onzekerheid op bij de werknemers.

Ben ik er bij of kan ik er bij blijven?

Wij zijn er meestal wel bij aanwezig. Soms om mee te denken in nieuwe structuren en nieuwe concepten, maar zeker om mee te denken over de opvang van de eventuele gevolgen voor de werknemers. Als je het gevoel hebt dat wij er niet bij betrokken zijn, trek dan aan de bel en zorg dat wij er bij wel zijn. Hoe betrokken ben jij?

Toekomstige arbeidsvoorwaarden

Al enige tijd bemoeien wij als bond ons met de toekomst van de arbeidsvoorwaarden binnen deze sector. Proberen de cao te herinrichten en toekomstbestendig te maken. Dat doe ik niet alleen, maar met kaderleden en in regelmatige afstemming met de cao-commissie. Wij hebben daarover goed overleg met de werkgevers, maar zijn het niet altijd met elkaar eens. Op dit moment ligt de toekomstdiscussie even stil omdat er een visieverschil is over de ‘breedte’ van de cao, moet de werkingssfeer alleen voor de bedrijfsverzorgers agrarisch gaan gelden of ook voor de indirecte en niet agrarische medewerkers. CNV Vakmensen wil het zoeken in de breedte, maar werkgevers zijn het onderling nog niet echt niet eens. Wordt vervolgd dus.

Nieuwe cao

De cao loopt op z’n end. 1 juli 2013 zou er weer een nieuwe cao moeten komen te liggen. Niet iets om je druk over te maken, want dat regelt zich vanzelf zul je misschien wel denken, maar is dat ook wel zo? Bij de vorige cao-onderhandelingen hebben we afgesproken dat de toekomstdiscussie (voor een deel) afgerond moet zijn en dat die vernieuwingen in de nieuwe cao zou worden verwerkt.

Dus nogmaals, dat regelt zich vanzelf zul je misschien wel denken, maar is dat ook wel zo? Ben jij je bewust van wat er in de cao staat en wat het voor jou regelt of vooral niet regelt? Ben jij voldoende bewust van de vernieuwingen en als je dat bent, vind je dat het allemaal zo moet blijven of zou jij iets willen aanpassen, iets veranderen, nieuwe doelen stellen? Als jij jezelf dat bewust bent, stel jij jezelf wel eens de vraag hoe wij dat dan te weten kunnen komen?
Natuurlijk gaan wij als cao-onderhandelaars voor het beste resultaat voor onze leden en eigenlijk voor alle vakmensen in deze mooie sector. Dat kan alleen als ook wij jouw doelen en wensen weten. Deel ze met ons en met je collega’s in deze sector. Participeer samen met andere vakmensen in de focusgroep cao bedrijfsverzorging. Vertel je doelen, deel je visie en betrokkenheid, dan regelen wij samen goede resultaten. Vakmensen focussen op goede arbeidsvoorwaarden. Vakmensen doen mee. Jij toch ook?!

Alles op een rij

 • De cao loopt tot 1 juli 2013.
 • Focussen op een goede beloning voor vakmensen door vakmensen. Vertel je
  cao-wensen en -doelen, dan regelen wij samen goede resultaten. Aanmelden voor de focusgroep doe je door een mailtje te sturen naar Jaap Bosma.
 • Tussendoor komen er wel eens digitale nieuwsbrieven om kort informatie te delen over stand van zaken en het vragen van feedback. Per e-mail dus. Als jij van collega's hoort dat zij deze nieuwsbrief niet digitaal hebt gekregen, wijs ze er dan op om hun e-mailadres door te geven aan Jaap Bosma. Krijgen ook zij sneller en vaker informatie van en voor vakmensen.
 • CNV Vakmensen gelooft in ontwikkeling van mensen. Wij ontwikkelen liever verantwoordelijkheid dan actie en doen dat door middel van de juiste kennis, het juiste middel en/of product en de juiste inzet door, van en voor vakmensen. Ontwikkel mee door jouw collega ook lid te maken. Dan wordt het samen ontwikkelen van vakmensen.


Jaap Bosma
Bestuurder Land- en tuinbouw
E: j.bosma@cnvvakmensen.nl
T: @cnvlandentuinbo  |  @JaapBosma

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid