Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Kunst en Cultuur - Nieuws

Expositie 'Hemel en Aarde' in Grote Kerk Apeldoorn

Na het goed ontvangen symposium 'Zonder beelden sprak Hij niet' organiseert het Platform Kerk en Kunst een tentoonstelling in Apeldoorn.

Gezamenlijke thema-expositie

Als vervolg daarop hebben we als Platform besloten dit jaar niet een symposium, maar een gezamenlijke thema-expositie te organiseren met een feestelijke opening met boeiende sprekers. Op deze manier willen we nog meer mensen inspireren om Christus bekend te maken met kunst in de kerk, en hopen we kerken en kunstenaars dichter bij elkaar te brengen. Dit geheel zal plaats vinden in de Grote Kerk van Apeldoorn, een schitterende, monumentale kerk met een multifunctioneel bijgebouw. Het thema van de expositie zal zijn: 'Hemel en Aarde'. De tentoonstelling zelf is van 6 september tot 15 november a.s.

Deelname

Voor ons als kunstenaars een goede gelegenheid om ons werk bekend(er) te maken bij publiek en diverse kerkelijke kunstcommissies. Daarom nodigen we je uit om een werk in te leveren gebaseerd op bovengenoemd thema. Voor deze tentoonstelling verwachten we een grote deelname, gelet op het aantal kunstenaars dat bekend is bij het platform.

Om die reden hebben we als eerste een digitale selectie : graag een afbeelding van je werk met je naam, titel, formaat en materiaal sturen naar info@platformkerkenkunst.nl. Per deelnemende kunstenaar kunnen maximaal 3 werken mee doen. Voor zover nu bekend kan 3D werk alleen tijdens de opening worden getoond. Inzenddatum voor de digitale afbeelding van je werk: 15 augustus.

Selectie

Vervolgens is de selectiedag op zaterdag 6 september. Het programma loopt van 11.00 uur tot 16.00 uur. We nodigen je uit het werk dan in te brengen (maar als je zelf niet in staat bent om dit te doen, kan dit ook door iemand anders gebracht worden). Het ingebrachte werk zal door de deelnemers gepresenteerd worden. Er is ruim gelegenheid om elkaars werk te bekijken en te bespreken, waarna een selectiecommissie een keuze zal maken om tot een samenhangende expositie te komen. Tijdens de selectie zal er een interessante lezing worden gehouden. Daarna zal het geselecteerde werk in de kerk en het wijkgebouw naast de kerk geplaatst worden.

Tentoonstelling

En dan is op 27 september van 13.00 -16.00 u. de feestelijke opening met boeiende sprekers, en ruime tijd voor ontmoetingen, en om de kunstwerken te bekijken en toe te lichten. Daarna is de kerk ieder weekend geopend zijn voor bezoekers en wordt het bijgebouw druk gebruikt voor allerlei bijeenkomsten. Alles met elkaar genoeg 'exposure' dus. Als extra: 13 september is het Open Monumentendag en doet de Grote Kerk mee: we verwachten een forse aanloop van publiek na alle reclame die plaatselijk en landelijk gemaakt zal worden.

Geef je op

Voor ons als Platform is het belangrijk om alvast een beetje een overzicht te krijgen van wie allemaal mee willen doen. Vandaar ons verzoek om je voor 5 juli op te geven voor deze expositie door een mailtje aan info@platformkerkenkunst.nl te sturen (je hoeft daar nog geen werk digitaal in mee te sturen).

Samenvattend

 • De expositie met als thema 'Hemel en aarde' loopt van 6 september tot en met 15 november.
 • 5 juli: deadline voor aanmelding via info@platformkerkenkunst.nl.
 • 15 augustus: Deadline voor digitaal inzenden van werk voor eerste selectie: info@platformkerkenkunst.nl.
 • 6 september: Ontmoeting- en selectiedag van 11.00-16.00 uur
 • 27 september: Feestelijke opening

We zien uit naar een inspirerende rimpeling in ons kerkelijk leven,
in Christus verbonden, namens het Platform Kerk en Kunst
Marleen van de Berg (AKKV)
Marleen Hengelaar-Rookmaaker (ArtWay)
Roel Ottow (ExpoChArt)¨
Anikó Ouweneel-Tóth (CNV, ExpoChArt)
Geertje de Vries (PKN, Barneveld)
Rien Wattel (De Ark Hoofddorp)
Willem Zijlstra (ArsProDeo)

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid