Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Kunst en Cultuur - Nieuws

Nieuw gebruik van lege brugwachtershuisjes

Nederland is een initiatief rijker: brugwachtershuisjes.nl. Met deze website wil de net opgerichte Stichting Brugwachtershuisjes nieuw gebruik van lege brugwachtershuisjes stimuleren. De website moedigt mensen aan om lege huisjes en mooie herbestemde huisjes op een digitale kaart te zetten. Ook goede ideeën voor herbestemming van huisjes zijn van harte welkom. Het doel: eigenaren stimuleren iets te doen met hun lege brugwachtershuisjes, kennis en ervaring uitwisselen en dit kenmerkende culturele erfgoed van Nederland koesteren.

Door hun ligging en uitstraling zijn veel brugwachtershuisjes een ankerpunt in de omgeving. In steden markeren zij vaak de overgang tussen het centrumgebied en woonwijken. Op het platteland verbinden zij doorgaande wegen en vaarwegen, waar mensen genieten van het uitzicht over het water en van de passerende boten. Steeds meer brugwachtershuisjes staan leeg, omdat zij op afstand (via camera's) worden bediend. Ook de sociale functie van ‘de brugwachter’ valt daarmee weg. Hergebruik van leegstaande brugwachtershuisjes – meestal gemeentelijke monumenten, soms zelfs rijksmonumenten - maakt de openbare ruimte weer aantrekkelijk en levendig.

Voorbeelden
Herbestemming: Aan de Lage Erfbrug in Delfshaven, Rotterdam, is een brugwachterhuisje ingericht als expositieruimte voor lokale kunstenaars. In Helmond heeft Stichting Schip een expositieruimte in een huisje aan de Zuid-Willemsvaart. Schiedam heeft een theaterproductiehuis in een huisje en Leiden kent een bloemenwinkeltje en een viszaakje in brugwachtershuisjes.
Lege huisjes: in Rotterdam staan naar schatting zeker 10 huisjes leeg. Stichting Brugwachtershuisjes is hierover in gesprek met eigenaar Gemeentewerken, die open staat voor het beschikbaar stellen van de huisjes voor niet-commerciële activiteiten. De provincie Zuid-Holland is eigenaar van zo'n 35 brugwachtershuisjes, waarvan een deel leeg staat, zoals vier huisjes in Delft en vier huisjes aan de Vliet richting Voorburg. Ook hier wordt gezocht naar een herbestemming.

Goede ideeën: Architectenbureau Space and Matter is samen met de gemeente Amsterdam aan het werk om van 28 brugwachtershuisjes hotelsuites te maken. De Rotterdamse Suzanne Vonk heeft een mooi idee voor een galerie in een huisje bij de Parksluizen in Rotterdam: de eigenaar is enthousiast, er zit geen asbest in en de elektriciteit wordt binnenkort opnieuw aangesloten.

Stichting Brugwachtershuisjes
Stichting Brugwachtershuisjes heeft tot doel om op te treden als katalysator voor het herbestemmen en hergebruiken van brugwachterhuisjes die hun oorspronkelijke functie verloren hebben. Dit doet zij door:

inspirerende voorbeelden te laten zien de kwaliteiten van nu ongebruikte de website: www.brugwachtershuisjes.nl
Op deze site vindt u ook meer informatie over de initiatiefnemers.

Doe ook mee!
Zet uw lege brugwachtershuisje, mooie herbestemming of goed idee op de kaart op www.brugwachtershuisjes.nl!

Vriend worden?
Stichting Brugwachtershuisjes zoekt mensen die het initiatief verder op de kaart zetten. Vriend worden kan al vanaf €25,- per jaar. Meer info:  brugwachtershuisjes.nl/vrienden/

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid