Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Kunst en Cultuur - Nieuws

Erwin Olaf presenteert nieuwe fotoserie Berlin dit najaar in MMKA

Onder de titel Berlin presenteert de Nederlandse fotograaf Erwin Olaf in oktober een nieuwe serie geënsceneerde foto's geïnspireerd op een gevoelde gelijkenis tussen het interbellum - de periode tussen de twee wereldoorlogen- en onze huidige tijd. De serie, bestaande uit een aantal filmachtige scènes en portretten, is op verschillende locaties in Berlijn gefotografeerd. 'Ik ben gegrepen door de kunst en cultuur in Berlijn, zowel nu als van de jaren '20 en '30 toen de stad zinderde van het naderende onheil', verklaart Erwin Olaf.

De internationaal exposerende fotograaf ontving vorig jaar de Johannes Vermeer Prijs voor zijn hele oeuvre, dat naast geënsceneerde kunstfotografie ook uit videokunst, reclamefotografie, korte documentaires en films voor kinderen bestaat. Met de prijs kreeg hij zijn handen vrij om zich volledig aan het project Berlin te wijden, waarin hij de kunst en cultuur uit de jaren '20 en '30, met name de Duitse neorealistische schilderkunst zoals van Otto Dix en George Grosz, als inspiratiebron neemt. Daarnaast heeft hij zich laten beïnvloeden door een aantal historische locaties in Berlijn, krantenfoto's en filmbeelden.

Kantelpunt

Het Olympisch Stadion uit 1936, de loge van de Vrijmetselaarsvereniging, het Rathaus Schöneberg waar de Amerikaanse president Kennedy in 1963 de historische woorden:"Ich bin ein Berliner', uitsprak zijn slechts enkele voorbeelden van locaties waar Erwin Olaf zijn foto's heeft gemaakt. In tegenstelling tot zijn eerdere vrije werk is in Berlijn alles op locatie geschoten, er is geen studio of decorbouw aan te pas gekomen. Het heeft surrealistische, op filmstills lijkende beelden opgeleverd, met een enorme rijkdom aan details.  Het dromerige, zo niet nachtmerrieachtige van die periode en onze huidige tijd, aangescherpt door de beladen locaties in Berlijn, combineert Erwin Olaf met het thema machtstrijd, uitgebeeld door het kind in de foto's. Zijn motivatie:' Ik zie overeenkomsten tussen onze huidige tijd en het interbellum. Wij, de westerse wereld, dansen op de rand van de vulkaan. Je voelt dat er iets onheilspellends op ons afkomt, je leest het in de kranten, maar we feesten gewoon door. We staan op een kantelpunt, dat gevoel heb ik willen uitdrukken in deze serie'.    

The Keyhole

Naast de nieuwe serie Berlin is tevens de Nederlandse première van de installatie The Keyhole in het MMKA te zien. The Keyhole is een ruimte met aan de buitenkant portretten waarop mannen, vrouwen en kinderen zich vrijwel allemaal met het hoofd van de toeschouwer hebben afgewend. Door hun houding en de sobere, tijdloos aandoende omgeving is een emotie van schaamte en vernedering voelbaar. Aan twee zijden van de ruimte bevinden zich deuren waar door een sleutelgat naar binnen gekeken kan worden. 'The Keyhole is een choreografie van de schaamte, het toont hoe schaamte eruit ziet',  aldus Erwin Olaf.  

In de schaduw van morgen

Gedeeltelijk overlappend met de tentoonstellingen van Erwin Olaf presenteert het MMKA een omvangrijke presentatie schilderkunst uit het interbellum, getiteld: In de schaduw van morgen. Neorealisme in Nederland.  De tentoonstelling laat werken zien van onder anderen: Carel Willink, Pyke Koch, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher, Johan Mekkink, Dick Ket en Edgar Fernhout. Grote bijzonderheid: de tentoonstelling is een reprise van De bange jaren dertig die in 1960 in het Gemeentemuseum Arnhem, nu MMKA, georganiseerd werd. Deze tentoonstelling legde voor het eerste de vinger op de neorealistische schilderkunst in Nederland en bracht kunstenaars bij elkaar die in de jaren '30 van de vorige eeuw, bewust of onbewust, de dreiging van een naderende oorlog in beeld brachten.

Erwin Olaf Berlin 27 oktober 2012 t/m 27 januari 2013
In de schaduw van morgen. Neorealisme in Nederland 18 november 2012 t/m 18 februari 2013

MMKA

Het MMKA is hét museum voor realisme in Nederland

Museum voor Moderne Kunst Arnhem, Utrechtseweg 87, Arnhem. T. 026 3775300. www.mmkarnhem.nl

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid