Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Kunst en Cultuur - Nieuws

De kunstwereld in beweging

In de vandaag uitgekomen nieuwe editie van ‘Wie is Wie in de Kunstwereld’ staat Joop van Caldenborgh, verzamelaar van moderne en hedendaagse kunst op de eerste plaats van de lijst van meest invloedrijke personen. Daar ligt zijn voornemen om een nieuw kunstmuseum te stichten, mede aan ten grondslag. Hij stoot Els Swaab, voormalig voorzitter van de Raad voor Cultuur van de eerste plaats. De huidige voorzitter van de Raad voor Cultuur, Joop Daalmeijer, staat op de tweede plaats in de top 25, op de voet gevolgd door Birgit Donker, directeur van het nieuwe Mondriaan Fonds. In de top 25 staan maar liefst 15 nieuwe personen die van invloed zijn op de Nederlandse kunstwereld en tot ver daarbuiten.

Opvallend veel museumdirecteuren komen in de lijst voor. Zo staan Wim Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum Amsterdam en Marloes Krijnen, directeur van het fotografiemuseum FOAM op respectievelijk de vierde en 16de plaats. Axel Rüger, directeur van het Van Gogh Museum op de 17de en Benno Tempel, directeur van het gemeentemuseum Den Haag op de 18de plaats. Verder in de top 25 onder meer Emily Ansenk, directeur van de Kunsthal Rotterdam en Lisette Pelsers, directeur Kröller-Müller Museum Otterlo (Veluwe). Een van de museumdirecteuren die in de top 25 ontbreekt, is Ann Goldstein, directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam.

In de lijst verder onder meer verschillende hoofdredacteuren (NTR, NRC/ Handelsblad, Kunstbeeld) en Jop Ubbens, directeur van Christie’s Nederland. De nieuwe editie vermeldt ruim 200 Nederlandse personen, die om verschillende redenen een grote invloed hebben in de kunstwereld.

Veel organisaties actief in de kunstwereld

Het grote aantal mutaties in de nieuwe editie onderstrepen de bewegelijkheid van de brede en diffuse kunstwereld. Zeker de politiek maar ook het bedrijfsleven, stichtingen, belangenverenigingen en particulieren zijn actief en hebben hun invloed in en buiten de kunstwereld. Na doorvoering van de aankondigde bezuinigingen zal het kunstlandschap verder veranderen. Particuliere initiatieven steken als reactie, zo lijkt het, hun kop op. Zo zijn drie nieuwe particuliere kunstmusea aangekondigd: het al genoemde museum van Joop Caldenborgh, een nieuw museum van Hans Melchers met het grootste deel van de voormalige Scheringa Collectie en een museum op landgoed Keukenhof als initiatief van de Van den Broek Foundation.

‘Wie is Wie in de Kunstwereld’

Naast talloze lijsten van de meest rijke, de meest beroemde en meest succesvolle mensen, geeft ‘Wie is Wie in de Kunstwereld’ dit jaar voor de zevende maal een concrete opsomming van de meest spraakmakende en invloedrijke Nederlanders in en buiten de kunstwereld. De opsomming is een bonte en bewegelijke verzameling van mensen die om uiteenlopend redenen een grote invloed hebben in de kunstwereld. In de nieuwe uitgave zijn voor het eerst ook de belangrijkste Nederlandse galerieën opgenomen.

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid