Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Kunst en Cultuur - Nieuws

Cursus kunst in de kerk

In september en oktober organiseert ForumC in Utrecht een driedelige cursus voor voorgangers, oudsten en liturgiecommissies van kerken. De cursus biedt een bezinning op de toenemende vraag naar kunst in de kerk en in de persoonlijke geloofsbeleving.

Steeds meer christenen krijgen belangstelling voor kunst en genieten ervan. Ze bezoeken musea, gaan naar concerten, toneelvoorstellingen en bioscopen, en in de vakantie bekijken ze bijzondere gebouwen. Tegelijkertijd is er een groeiende aandacht voor de mogelijkheid om kunst te introduceren in de kerkdiensten. Een boeiende ontwikkeling die vraagt om reflectie.

Voor veel gelovigen is de relatie tussen kunst, werkelijkheid en geloof een spannende. Allereerst omdat kunst lastig te begrijpen is. Gelovigen vragen zich af wat kunst precies is en of kunst niet 'gewoon' de werkelijkheid zou moeten uitbeelden. Daarnaast kan kunst provocerend zijn en komen vragen boven als: Mag een kunstenaar zich alles permitteren of geeft Gods woord normen en grenzen voor kunstenaars?

Tot slot geeft kunst kracht. Een bekend gezegde luidt dat ‘een beeld meer zegt dan duizend woorden'. Zou dat consequenties moeten hebben voor de manier waarop kunst een functie heeft of krijgt in de kerk?

De cursus van ForumC bestaat uit drie delen en wordt gegeven op vrijdagavond 21 september, 28 september en 5 oktober in Utrecht. De cursusavonden worden geleid door Ieke de Jong, Frouckje van der Wal en Ida Slump-Schoonhoven. Je krijgt in deze cursus een helder historisch overzicht van beeldende kunst. Samen met andere cursisten verdiep je je in de problematiek rondom kunst, werkelijkheid en geloof. Daarnaast zijn er iedere avond kunstenaars aanwezig die hun werk presenteren en vertellen over hoe zij met deze problematiek omgaan.

Deze cursus is voor iedere voorganger, oudste, liturgiecommissie of andere gelovige die bezig wil gaan met de vraag over kunst in de kerk en in de persoonlijke geloofsbeleving. De kosten voor de cursus (inclusief reader, koffie en thee) bedragen 70 euro, voor ForumC-donateurs 60 euro. Ga voor meer informatie en aanmelden naar www.forumc.nl.

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid