Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Kunst en Cultuur - Nieuws

Amsterdamse museum: De Gouden Eeuw, proeftuin van onze wereld

Vanaf 13 december toont het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Gouden Eeuw, proeftuin van onze wereld. Samen met de gelijknamige tv-serie die vanaf 4 december te zien is bij de NTR/VPRO, vertelt deze presentatiehet fascinerende verhaal van de Gouden eeuw. Een eeuw van wereldhandel, de Verenigde Oost-Indische Compagnie, economische bloei, rijkdom, zilver, regenten, culturele en religieuze diversiteit, florerende wetenschap, hoogwaardige schilderkunst en de aanleg van de Amsterdamse grachtengordel. Maar ook een eeuw van slavernij en oorlog. In het Amsterdam Museum wordt het verhaal van de Nederlandse Gouden Eeuw boeiend in beeld gebracht aan de hand van de nieuwste multimediatechnieken en een groot aantal historische topstukken van onder andere Rembrandt, Pieter de Hooch, Maerten de Vos, Dirck Hals en Melchior d’Hondecoeter.

Een samenleving in ontwikkeling

De 17de eeuw is een historische periode die tot de verbeelding blijft spreken en die ook wel wordt beschouwd als de belangrijkste grondlegger voor het hedendaagse Nederland. In 2013 wordt het 400-jarig bestaan van de Amsterdamse grachtengordel gevierd en de 150 jaar afschaffing van de slavernij herdacht. Een mooi moment dus om door middel van een tentoonstelling en een tv-serie extra aandacht te schenken aan deze turbulente eeuw. Centraal in deze coproductie staat de toenmalige Nederlandse samenleving die enorm in ontwikkeling en beweging was. De tentoonstelling belicht de invloed die deze ontwikkelingen hadden op de politiek, religie, economie en cultuur en wat dit betekende voor het persoonlijk leven van een dienstmeid, schipper of koopman.

Presentatie van topstukken

In het Amsterdam Museum wordt het verhaal van de Nederlandse Gouden Eeuw vertelt aan de hand van nieuwe media en een groot aantal historische topstukken. Het schilderij Vogels voor het stadhuis van Melchior d’ Hondecoeter vormt bijvoorbeeld een exotische illustratie van de nieuwe stadsuitleg van Amsterdam in 1613 en de toenmalige economische voorspoed. Naast meesterwerken als Elsje Christiaensvan Rembrandt van Rijn en Het verzorgen van de weeskinderen door Jan de Bray worden bijzondere objecten getoond, zoals een vergeten kist gevuld met zeventiende-eeuwse brieven en het dodenmasker van een Nederlandse generaal. De open samenleving in de zeventiende eeuw maakte een veelvoud aan culturele uitingen mogelijk. Werken van Rembrandt, Pieter de Hooch, Maerten de Vos, Dirck Hals en vele andere kunstenaars in de tentoonstelling reflecteren die rijkdom en variëteit.

Het verleden verbonden met het heden

De tentoonstelling laat de samenleving van toen zien als een proeftuin voor Nederland anno 2013. Geschiedenis wordt hierbij constant gekoppeld aan het heden. De serie hedendaagse portretten van fotograaf Hendrik Kerstens, die verwijzen naar de Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw, vormen een treffende afspiegeling van de sfeer van weleer.

Publicatie

Tegelijk met de tentoonstelling en de tv serie verschijnt bij Walburg Pers het boek De Gouden Eeuw, proeftuin van onze samenleving van de hand van historici Hans Goedkoop, presentator bij de NTR en Kees Zandvliet, hoofd presentaties bij het Amsterdam Museum.

Meer Gouden Eeuw in 2012/2013

Naast de tv-serie en de tentoonstelling in het Amsterdam Museum komen er tentoonstellingen elders in Nederland, twee speciale tv-producties gericht op kinderen en een breed activiteitenprogramma in Amsterdam met speciale aandacht voor 400 jaar grachtengordel, de herdenking van 150 jaar afschaffing slavernij en tsaar Peter de Grote in Holland.

Over het Amsterdam Museum

Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal van de stad Amsterdam; over toen, nu en straks. De vier kernwaarden ondernemerschap, vrijdenken, creativiteit en burgerschap vormen de basis van het DNA van de stad. Aan de hand van deze begrippen wordt de geschiedenis tot leven gebracht en gekoppeld aan heden en toekomst. Het museum ziet het als haar maatschappelijke taak om het verhaal van Amsterdam toegankelijk te maken en aan een zo breed mogelijk publiek te presenteren.

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid