Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Branche Podium Kunsten - Nieuws

Nederlands Dans Theater verbindt drie generaties creatief talent

Nederlands Dans Theater (NDT) kent een veelzijdige geschiedenis van bijzondere programma’s en inspirerende choreografen. Programma 2 en Programma A, die beide binnenkort in première gaan, illustreren deze rijke historie. De eerste combineert twee balletten uit de ‘Black&White’ reeks van Jiří Kylián met nieuw werk van NDT ‘associate choreographer’ Johan Inger en NDT choreograaf en danser Medhi Walerski. Programma A brengt twee krachtige werken van de maestro’sJiří Kylián en Hans van Manen samen met nieuw werk van Andrea Miller en Douglas Lee, die voor het eerst voor het gezelschap creëren. Een unieke combinatie van de parels uit het NDT repertoire met verrassende nieuwe creaties!

De wereldberoemde choreograaf Jiří Kylián is een inspiratiebron voor velen. Hij was ruim dertig jaar artistiek directeur en huischoreograaf van NDT. Programma 2, dat op 25 november in première gaat in de Stadsschouwburg Utrecht, combineert zijn balletten Sweet Dreams en Sarabande (1990) met de wereldpremière van Sunshine Logic van NDT ‘associate choreographer’ Johan Inger en de nieuwe choreografie Chamber van NDT choreograaf en danser Medhi Walerski. Beiden hebben als danser met de Tsjechische grootmeester gecreëerd en zijn voor een belangrijk deel door hem gevormd.

Het programma vertelt het verhaal van drie decennia creativiteit binnen NDT. De drie choreografen, Kylián, Inger en Walerski, hebben ieder een geheel eigen danstaal ontwikkeld, maar zijn sterk met elkaar verbonden door de creatieve lijn die zich van generatie op generatie binnen NDT blijft ontwikkelen.

Een week later, op 1 november, gaat Programma A in première in het Lucent Danstheater in Den Haag. Het programma brengt Sleepless (2004) van Jiří Kylián en Simple Things (2001) van Hans van Manen samen met nieuwe werken in compleet andere stijlen. Met het werk van Andrea Miller en Douglas Lee toont de nieuwste NDT generatie zich op zijn best! De twee sterk contrasterende choreografen grijpen de kans om de jonge dansers én het publiek uit te dagen en kennis te laten maken met nieuwe stijlen uit onverwachte hoeken.

Programma 2 (NDT 1)

Tournee: 25 oktober t/m 13 december 2012
Sunshine Logic (wereldpremière), Johan Inger

Chambers (nieuw werk), Medhi Walerski
Sweet Dreams, Jiří Kylián(1990)
Sarabande, Jiří Kylián(1990)

Programma A (NDT 2)

Tournee: 1 november t/m 13 december 2012

Sleepless, Jiří Kylián (2004)
Simple Things, Hans van Manen (2001)
Wereldpremière Andrea Miller
Wereldpremière Douglas Lee

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid