Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Branche Podium Kunsten - Nieuws

Het Nationale Ballet: Matthew Golding wint Zwaan

Matthew Golding, eerste solist van Het Nationale Ballet, heeft de Zwaan voor de meest indrukwekkende dansprestatie 2012 gewonnen. Golding ontving de Zwaan voor zijn rol in Short Time Together van Het Nationale Ballet. De choreografen Sol Léon en Paul Lightfoot creëerden dit werk voor het jubileumprogramma Present/s in februari 2012 ter ere van het 50-jarig bestaan van het gezelschap. Matthew Golding kreeg de prijs zaterdagavond 6 oktober uitgereikt tijdens Het Feest van de Nederlandse Dans in Theater aan het Vrijthof, Maastricht.

Uit het juryrapport: “Als een witte tornado raast Matthew Golding over het toneel, de ene superieure sprong aan de andere duizelingwekkende draai rijgend, voluit en krachtig, maar tegelijk zacht en volkomen beheerst. (…) Elk optreden van deze getalenteerde, virtuoze, hartstochtelijke en.... daar is dat woord weer… sexy danser is daardoor een groot genoegen.”

Matthew Golding

Canadees Matthew Golding, geboren in Regina, is bezig aan zijn vierde seizoen bij Het Nationale Ballet. Hij werd, na zijn spectaculaire optreden in Alexander Ratmansky’s Don Quichot, in september 2010 bevorderd van tweede tot eerste solist. Hij is opgeleid aan de Royal Winnipeg Ballet School, de Kirov Academy in Washington D.C. en aan de Royal Ballet School in Londen. Matthew is winnaar van de Youth America Grand Prix en in september 2011 ontving hij de Alexandra Radiusprijs. In maart 2012 was hij de eerste Canadese danser in de geschiedenis die gasteerde bij het wereldberoemde Mariinsky Theater en in april 2012 ontving hij een nominatie voor de belangrijkste internationale dansprijs de Benois de la Danse voor zijn rol van Prins in Notenkraker & Muizenkoning. De Frankfurter Allgemeine Zeitung noemde Matthew Golding met danspartner Anna Tsygankova een van de volmaaktste paren uit de hedendaagse danswereld.

VSCD-dansprijzen en dansjury

De dansjury van de VSCD, Vereniging van Schouwburg en Concertgebouwdirecties, kent jaarlijks de Zwanen toe voor de meest indrukwekkende dansproductie en de meest indrukwekkende dansprestatie van het afgelopen seizoen. De Zwanen worden uitgereikt tijdens de Nederlandse Dansdagen. De dansjury bestond dit jaar uit Lucia Claus (voorzitter), Karin Schnabel, Tim Persent, Hildegard Draaijer, Benjamin Koolstra, Francine van der Wiel, Anita van Dolen en Ingrid Scheper.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid