Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Branche Podium Kunsten - Nieuws

Hamlet in het Koerdisch

Met Hamlet - ondertitel Hebûn an nebûn (To be, or not to be) - heeft Theater RAST een primeur in theaterland: voor het eerst wordt Shakespeares wereldberoemde tragedie Hamlet geheel in het Koerdisch uitgevoerd. De productie is een viering van de Koerdische taal en cultuur en de vrijheid deze op een podium te kunnen laten schitteren en zo onder de aandacht te brengen bij een breder, internationaal publiek.

De grootschalige theaterproductie toont Hamlet in de dengbêj traditie; een Oosterse vertelvorm in taal en zang. Twee dengbêj vertellers zingen en vertellen het tragische verhaal van Hamlet en voorzien het geheel op satirische wijze van commentaar. Op cruciale momenten ontstaat op het toneel een waar spektakel met speciaal voor de voorstelling gecomponeerde liederen en hartverscheurende live muziek. Dit alles wordt uitgevoerd met traditionele instrumenten zoals de daf en davul (percussie), de zurna (een dubbelriet volkshobo), de saz, de banjo en niet te vergeten de viool.

400 jaar (handels)betrekkingen Nederland-Turkije

Hamlet van Theater RAST gemaakt in samenwerking met Stadstheater Diyarbakır en is onderdeel van ‘Dutch Delight’, een Nederlands podiumkunstenprogramma in Turkije ter viering van 400-jarige diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Turkije. Het stuk wordt vanuit de originele Engelse versie vertaald naar het Kurmanci en wordt geheel in dit Koerdische dialect verteld en gezongen, met Nederlandse boventiteling.

De dengbêj

Regisseur Celil Toksöz blijft in deze versie van Hamlet dicht bij het origineel, maar geeft de muziek een grote rol. Het belangrijkste stijlmiddel is de inzet van de zangerige vertellers, de zogenoemde dengbêj. De dengbêj-manier van vertellend zingen is een belangrijke traditie in Oost en Zuidoost-Turkije en is niet alleen bijzonder mooi, maar kent een opmerkelijke geschiedenis. De vertolkers ervan fungeerden vroeger vaak als boodschapper. Omdat de Koerdische taal verboden was, werden de teksten niet opgeschreven of opgenomen, maar alleen mondeling overgedragen via deze troubadours. De twee dengbêj vormen de verbindende schakel in het verhaal. Zij introduceren de verschillende scènes en leveren commentaar. In Diyarbakır zal Theater RAST zich voor de casting laten adviseren door de mensen van het dengbêj Huis, de unieke opleiding voor dengbêj.

Over regisseur Celil Toksöz

Regisseur en artistiek leider van Theater RAST Celil Toksöz woont sinds 1986 in Nederland en is afgestudeerd aan de docentenopleiding van de Theaterschool. Typerend voor zijn regiestijl is de lichte toon: tragedie wordt afgewisseld met humor. Toksöz houdt van de grote verhalen, maar maakt ze heel persoonlijk. Geboren in het Koerdische Diyarbakır, had ook Toksöz in zijn jeugd te maken met onderdrukking van de Koerdische identiteit, je niet mogen uiten in je eigen taal en discriminatie op vele fronten. Toksöz wil Hamlet echter niet gebruiken om een politieke boodschap te verkondigen. Deze Hamlet is in taal en muziek een viering van de Koerdische cultuur.

Première: 17 oktober 2012, Stadsschouwburg Amsterdam

De cast komt half augustus samen in de zomeracademie van RAST in Karaburun in West-Turkije. Begin september gaan de repetities verder in het Stadstheater in Diyarbakır, waar de repetitieperiode eindigt met try-outs. Midden oktober vliegt de cast naar Nederland voor de wereldpremière op 17 oktober in de grote zaal van de Stadsschouwburg Amsterdam. Er wordt gespeeld in de schouwburgen van Rotterdam, Utrecht, Den Haag, Enschede, Nijmegen en Deventer. De Nederlandse tournee  eindigt met een voorstelling in Podium Mozaiek in Amsterdam, het eigen huis van Theater RAST. Vervolgens reist de productie terug naar Turkije, met voorstellingen in zowel West-Turkije (Istanbul en Izmir), optredens op het Ankara Internationaal Theaterfestival en voorstellingen in Oost- en Zuidoost-Turkije (Diyarbakır, Mardin, Van, Batman en Urfa).

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid