Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Branche NTR - Nieuws

Jonge topvioliste verbindt klassiek met volksmuziek

Honderden jonge getalenteerde musici reizen deze zomer weer naar de provincie Gelderland om op bijzondere locaties te spelen tijdens de NJO Muziekzomer. Van 1 tot 19 augustus staan er meer dan 70 concerten op het programma. Violiste Emmy Storms (1988) speelt met vier projecten en dertien concerten een hoofdrol tijdens dit klassieke muziekevenement.

Violiste Emmy Storms was al vele malen te gast bij het NJO, de laatste jaren steevast als concertmeester. In 2009 behaalde ze de finale van het Nationaal Vioolconcours Oskar Back, en onlangs won ze de Vioolbeurs van het Kersjesfonds. Ze zit inmiddels in het laatste jaar van haar Master.

Voor deze NJO Muziekzomer werd zij geselecteerd als young artist in residence en kon ze samen met artistiek coördinator Wim Vos haar ideale Muziekzomer samenstellen. Het werden vier projecten: Emmy verbindt klassieke muziek en volksmuziek in het programma La Llorona, ze soleert in het Concerto in Slendro van Harrison en in het Vioolconcert van Korngold en legt zich toe op kamermuziek met haar pianotrio, Trio Suleika.

Twee liefdes

Emmy heeft twee grote liefdes: klassieke muziek en volksmuziek uit o.a. Ierland, Spanje en Argentinië. Met regisseur Miranda Lakerveld ontwikkelde Emmy het programma La Llorona, waarin beide liefdes vertegenwoordigd zijn. Het onderwerp, de mythologie, zorgt voor de verbinding. In deze voorstelling worden met muziek, dans en zang, via de verhalen van de Argentijnse La Llorona, de Duitse Lorelei en vergelijkbare mythen, verbanden gelegd tussen het klassieke repertoire, opera en volksmuziek uit diverse landen.

In november vorig jaar trad Emmy toe tot het zeer succesvolle Trio Suleika. Het klikte meteen met pianist Maurice Lammerts van Bueren en cellist Pepijn Meeuws. Het repertoire van Trio Suleika verenigt klassieke werken met minder gangbare muziek. Tijdens de NJO Muziekzomer staan composities van Ravel, Albeniz en Olthuis op het programma.

Het Concerto in Slendro van Lou Harrison voert Emmy aan het begin van het festival uit met het NJO Slagwerkensemble o.l.v. Fedor Teunisse. In het stuk horen we duidelijk de klanken van de Indonesische gamelan waar Harrison inspiratie in vond.

Emmy sluit de NJO Muziekzomer af met het Vioolconcert van Korngold met het NJO Symfonieorkest. Het orkest staat onder leiding van de Chinees-Amerikaanse dirigente Xian Zhang, tevens artistiek leider van het NJO.

‘Wie verre reizen maakt…’

Dat is het thema van deze NJO Muziekzomer. Tijdens deze editie wordt duidelijk wat reizen betekent voor muziek: hoe componisten zich hebben laten inspireren door uiteenlopende culturen, volksmuziek en andere invloeden. Maar ook de jonge musici ondernemen een reis, uit alle hoeken van de wereld reizen ze af naar Gelderland voor dit muziekevenement. En ook young artist in residence Emmy Storms was op reis. Afgelopen voorjaar ondernam zij, ondersteund door het NJO, een studiereis naar Ierland om de verschillende speelstijlen te bestuderen.

De NJO Muziekzomer (1-19 augustus) wordt georganiseerd door het NJO (de Nederlandse Orkest- en Ensemble Academie). Aanstormend toptalent speelt de hoofdrol en werkt tijdens de NJO Summer Academy met gerenommeerde coaches, dirigenten en solisten. Tijdens de NJO Muziekzomer worden de resultaten hiervan aan het publiek getoond. Artistiek coördinator Wim Vos stelde een zeer divers programma samen.

Hoofdsponsor Univé

Univé is sinds 2007 hoofdsponsor van het NJO en daarmee van de NJO Muziekzomer.

Meer informatie op muziekzomer.nl >

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid