Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Kappers - Nieuws

Opnieuw noodklok over pensioenfonds kappers

Sociale partners in de kappersbranche luiden opnieuw de noodklok in een brief aan de Tweede Kamer over het bedrijfstakpensioenfonds Kappers dat veel jonge deelnemers heeft. Behalve van de lage rekenrente wordt dit fonds ook de dupe van de manier waarop het rendement in de toekomst berekend moet worden.

Dat het Kapperspensioenfonds als ‘groenste fonds’ (met veel jongeren) extra sterk geraakt wordt, bevestigt nu ook een studie van De Nederlandse Bank.

In een gesprek met staatssecretaris Klijnsma hebben CNV, FNV en werkgeversvereniging ANKO al eerder om een uitzonderingspositie gevraagd. De staatssecretaris wilde daar echter niets van weten.

Verlagen van de uitvoeringskosten van het fonds kan nauwelijks meer – die zijn al heel laag. Fusie met andere fondsen zou juist leiden tot een nog hogere premie. En premieverhoging leidt weer tot veel duurdere werknemers met een slechtere arbeidsmarktpositie. Ook verscherpen van het beleggingsbeleid is geen optie: dat is in een eerder stadium al gebeurd.

Het enige wat nog kan helpen, is om aan dit soort fondsen met veel jongeren een verlenging van de hersteltermijn toe te staan. Dat is ook goed verdedigbaar, omdat het nog een hele tijd duurt voordat feitelijk tot uitkering hoeft te worden overgegaan. Waar het Kappersfonds vooral last van heeft is de conservatieve berekening van toekomstige rendementen voor jonge deelnemers binnen het zogenaamde Financieel Toetsingskader (FTK) dat De Nederlandse Bank hanteert. Dat gaat ervan uit dat voor hen vooral staatsobligaties worden gekocht die weliswaar veel zekerheid bieden maar ook een laag rendement op de lange termijn.

CNV-bestuurder Willem Kruithof: ‘Geef de sociale partners de ruimte om een passend model te ontwikkelen voor het kapperspensioen.’

‘Als wij dat inderdaad zo zouden doen, dan hadden we inderdaad een heel slecht vooruitzicht en zouden we onze zorgplicht schenden jegens de jonge deelnemers’ zegt FNV MOOI-voorzitter, Marga Patijn.

ANKO-adviseur arbeidsvoorwaarden, Katinka Boekhorst: ‘De kappersbranche moet kunnen beschikken over een fatsoenlijke pensioenregeling. Deze regeling moet voor deelnemers aantrekkelijk zijn en beheersbaar wat betreft premie en risico. De huidige rekenrente zorgt ervoor dat dit steeds lastiger te realiseren is.’

Lees ook

Ontvang het laatste nieuws over jouw sector

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Aanmelden

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid