Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Kappers - Nieuws

Kappers gaan voor een gezonde en veilige werkplek!

Op 31 januari 2014 is in sportschool SportCity in Bilthoven tijdens een feestelijke bijeenkomst de Arbocatalogus Kappersbranche ondertekend. De ANKO, FNV Mooi en CNV Vakmensen zijn het eens geworden over de aanpak van gezond werken in de kappersbranche en hebben de afspraken daarover vastgelegd in de arbocatalogus. Hierdoor kunnen alle kappers in Nederland hun beroep langdurig op een gezonde en veilige manier blijven uitoefenen.

Maatregelen voor gezonde werkplek

In de arbocatalogus zijn oplossingen en preventieve maatregelen opgenomen om de werkplekken in de kapsalons gezond en veilig te houden. Werkgevers die op deze manier in hun kapsalon werken, bieden hun werknemers en leerlingen een veilige en gezonde werkplek. Wie werkt volgens de afspraken van de arbocatalogus voldoet aan de wet en loopt geen risico’s bij een controle van de Arbeidsinspectie.

Arbocatalogus met praktische tips 

Ook kappersopleidingen moeten een veilige en gezonde werkplek bieden aan hun leerlingen en moeten dus voldoen aan de afspraken in de arbocatalogus. Maar de arbocatalogus is er ook voor ondernemers zonder personeel. Want ook zij willen lang en gezond als kapper kunnen blijven werken. Dankzij de praktisch tips en adviezen uit de arbocatalogus is dat dus ook heel goed mogelijk!

Gezondheidsrisico's

In de arbocataloguszijn drie gezondheidsrisico's uitgewerkt, te weten: fysieke belasting (bijvoorbeeld het voorkomen van klachten aan nek, schouders, polsen etc.), allergene belasting (bijvoorbeeld het voorkomen van kapperseczeem) en psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Onder PSA vallen gezondheidsrisico’s door agressie en geweld, pesten, intimidatie, discriminatie en werkdruk.

Aangeboden aan de Arbeidsinspectie

De arbocatalogusvoor de kappersbranche is na de ondertekening door ANKO, FNV Mooi en CNV Vakmensen ook ter beoordeling aangeboden aan de Arbeidsinspectie. De Arbeidsinspectie beoordeelt of de arbocatalogus aan alle eisen voldoet. Na goedkeuring door de Arbeidsinspectie wordt de Risico-inventarisatie & Evaluatie voor de kappersbranche aangepast op basis van de goedgekeurde arbocatalogus. 

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid