Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Kappers - Nieuws

Geen cao voor de kappers

Het laatste cao-overleg – de zevende ronde inmiddels - heeft eind maart niets opgeleverd. De werkgevers hebben laten weten dat we er niet uit gaan komen.

In onze vorige nieuwsbrief kwam al naar voren dat de onderhandelingen erg moeizaam verlopen. Nu blijkt dat een nieuwe cao er op dit moment niet in zit. De partijen liggen te ver uit elkaar.

Er waren 2 dossiers waar eigenlijk alles om draaide:

  • pensioenen
  • flexibiliteit en zeggenschap

De werkgevers wilden afspraken maken over deze onderwerpen voordat we naar alle overige voorstellen konden kijken.

Pensioenen

Voor de pensioenen wilden de werkgevers een premieplafond afspreken. De pensioenen in de kapperssector staan er slecht voor, dat is een feit. Het pensioenbestuur heeft dus ook al drastische maatregelen klaarliggen voor als het niet beter is aan het einde van dit jaar. We weten dat er vanuit de overheid nog nieuwe dingen komen rondom pensioenen, maar wat die zijn, weten we nu nog niet. De vakbonden hebben dan ook gezegd dat we pas afspraken over pensioenen willen maken zodra er meer bekend is. Het lijkt ons zinloos om een nieuwe pensioenregeling op te tuigen als de kans groot is dat we straks alles weer moeten aanpassen. <xml> Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 </xml>

De premie is het enige dat kosten met zich mee brengt voor werkgevers en werknemers. Dus die premie vastzetten is voor ons geen optie. Maar volgens werkgevers moest de loonruimte komen uit besparingen in de pensioenen, dus als de bonden niets wilden afspreken over de pensioenen, konden zij niets toezeggen over eventuele loonsverhogingen.

Flexibiliteit en zeggenschap

Vervolgens kwam het dossier flexibiliteit/zeggenschap op tafel. Dit dossier is ook al jaren onderwerp van gesprek aan de onderhandelingstafel. In het kort gaat het erom dat de werkgevers meer flexibiliteit willen bij het maken van roosters en het inplannen van de medewerkers. De bonden willen graag dat medewerkers meer inspraak krijgen op hun werktijden. We hebben toen afgesproken dat we een traject zouden opstarten waarbij we samen met deskundigen zouden proberen deze flexibiliteit en zeggenschap samen te smelten tot een werkbare oplossing. Daar zijn best wat goede dingen uitgekomen, maar het eerste voorstel van de werkgevers leek te zijn geschreven ver voordat het traject gestart was. Voor ons gevoel waren we terug bij af. We hebben geprobeerd om de werkgevers zoveel mogelijk tegemoet te komen, maar het was niet voldoende. Het wordt natuurlijk ook lastig als de bonden op een bepaald moment iets bieden en er duidelijk bij zeggen dat dit echt het uiterste is van wat we op dit moment kunnen doen, en dat werkgever na schorsing terugkomt en zegt: wij willen het driedubbele. Dus ook hier kwamen we niet uit en toen was de koek op. De werkgevers gaven aan dat voor hun de kloof niet te overbruggen was en dat wij dus geen nieuwe cao zouden kunnen afsluiten.

Lastige situatie

Het is een erg lastige situatie. De lonen zijn in januari 2011 voor het laatst verhoogd er is van 2004 tot 2007 ook al een cao-loos tijdperk geweest voor de kappers. Het is een zeer vervelende zaak dat dit nu weer aan de orde is.

En nu?

De cao liep al af op 1 juli 2011. In principe is er sprake van nawerking (wat betekent dat de werkgever de cao nog steeds moet volgen), maar dat geldt eigenlijk alleen voor werkgevers, die door lidmaatschap van een werkgeversvereniging gebonden is aan een cao. De normatieve bepalingen van een cao, dat wil zeggen de bepalingen die de verhouding tussen de werkgever en de werknemer regelen, hebben na het verstrijken van de geldingsduur van de cao, zogenaamde nawerking.

Alleen werknemers die lid zijn van een vakbond die partij is bij de cao kunnen richting de werkgever een beroep doen op nawerking. Iemand die geen lid is van een vakbond die de cao heeft afgesloten, kan dit niet, tenzij de cao uitdrukkelijk in zijn arbeidsovereenkomst van toepassing is verklaard via een incorporatiebeding. De nawerking eindigt als er een nieuwe cao tot stand komt.

Laat van je horen!

Gaat jouw werkgever ineens dingen veranderen in je arbeidsomstandigheden? Neem dan contact met ons op! Stuur een mailtje naar kappers@cnvvakmensen.nl. Ook voor al je andere vragen en opmerkingen, kun je op dat e-mail adres terecht. En laat wat van je horen. Het is in deze tijd erg belangrijk om te weten hoe onze leden denken over de dingen die er gebeuren!

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid