Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Kappers - Nieuws

Ben jij een trotse kapper?

Heb jij al kaarten voor het feest van Trotse kappers op 23 november in de HMH ? Op zondag 23 november 2014 wordt er een groots kappersfeest georganiseerd in de Heineken Music Hall in Amsterdam.

Het initiatief is afkomstig van het nieuwe platform 'Trotse Kappers', 'Trotse Kappers' is opgericht om te laten zien dat kappers trots mogen zijn op hun vak. Yvonne de Boer, kapper, ondernemer, bestuurder en initiatiefnemer van Stichting Haarwensen: "Geen BN'er mooi op de catwalk zonder zijn/haar kapper. Daar mag je toch supertrots op zijn? Met dit nieuwe platform willen we op een positieve manier die trots uitdragen en het vakmanschap op een nog hoger niveau brengen.

"De Boer: "Het is tijd voor vernieuwing. We gaan tal van activiteiten organiseren rondom het thema 'Trotse Kappers'. Onze pagina www.facebook.com/trotsekappers bereikte in mum van tijd al ruim 2.600 likes en dat aantal neemt dagelijks toe. Ook staan een website en laagdrempelige bijeenkomsten op het programma. De officiële aftrap vindt plaats in de Heineken Music Hall op 23 november met een gigantisch kappersfeest, onder het motto 'heel Nederland wordt knapper dankzij de kapper'.

Vrijkaarten? 

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website http://www.trotsekappers.nl/

Onder de lezers van onze nieuwsbrief verloten wij  een aantal toegangskaarten voor dit kappersfeest, wil jij naar dit feestje stuur dan een mailtje aan: style@cnvvakmensen.nl .

BTW verhoging kappers kost 5500 banen?

Vakbond CNV Vakmensen ziet niets in een verhoging van het btw-tarief voor kappers, zoals staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) voorstelt in het nieuwe belastingplan.

''We weten uit onderzoek dat dit in de kappersbranche meer dan vijfduizend banen gaat kosten. Dat lijkt me nogal in strijd met de ambitie van het kabinet om juist voor meer werkgelegenheid te zorgen. Voor de kappersbranche geldt sinds 2000 het lage btw-tarief van 6 procent. Dat gaf indertijd een impuls aan de werkgelegenheid. Er kwamen duizenden banen bij''.

Het lage btw-tarief staat sindsdien onder druk. ''e discussie erover komt telkens terug'', ''Om die reden heeft de branche enkele jaren geleden een onderzoek gedaan naar de effecten op de werkgelegenheid. Conclusie daaruit was dat een verhoging van het btw-tarief betekent dat ongeveer 5.500 mensen hun baan verliezen.''

Solidariteitsproject Moldavië (CNV Internationaal)

Het project betreft het opleiden van vrouwen in achterstandsituaties in Moldavië tot kapster zodat zij kan voorzien in haar eigen bestaan. Het project voldoet aan de criteria zijn vastgesteld door sociale partners  (Brancheplatform Kappers) wordt de subsidieaanvraag ingediend bij het Brancheplatform Kappers.BPK heeft ingestemd in met de aanvraag van CNV Internationaal ingediend door CNV Vakmensen en in de komende Style kun meer lezen over het project.

Europese sociale dialoog

CNV kappers is bij de laatste Europese bijeenkomst in Brussel geweest over het verbeteren van arbeidsomstandigheden, de zorg uitgesproken werd over het voornemen van de Europese Commissie om de regelgeving aan banden te leggen. Deregulering kan ook gevolgen hebben voor de regelgeving op het gebied van arbeidsomstandigheden.

Ook is er een Belgisch rapport verschenen is met alle maatregelen op kappersgebied binnen Europa.Verder is gesproken over het Europese kappersdiploma, EuroSkills, het aansluiten van EuroSkills op Europese diploma deel B, en over de Europese overeenkomst Health & Safety en het verzamelen van kerncijfers uit de verschillende lidstaten op het gebied van haarbehandelingen.

Verder wordt gesproken over uitholling van het kappersvak. Het ambacht verandert ook door de nieuwe rol van toeleveranciers; zij geven geen trainingen meer aan kleine tot middelgrote kapsalons. Om die reden moet het volgen van opleidingen gestimuleerd worden. Een ranchekwalificatiestructuur met inzicht in te behalen functies, trainingen e.d. is daarom noodzakelijk. 

Ben jij een trotse kapper?

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid