Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Kappers - Nieuws

Onderhandelingen cao voor kappers

Op 4 maart is weer onderhandeld over een nieuwe cao. We bespraken vooral het thema maatwerk in de kappersbranche en daarnaast lees je over de thema's die we eerder bespraken. Op donderdag 17 april onderhandelen we verder.Maatwerk in het kappersbedrijf

Het eerste thema wat is besproken is maatwerk (diversiteit) in het kappersbedrijf. Het gaat dan om de combinatie van flexibele inzet van personeel en zeggenschap van werknemers om werk en privé te combineren. CNV Kappers pleit er tijdens dit overleg voor dat de regels die afgesproken worden in de cao aan kunnen sluiten op de individuele situatie van een werknemer. Maatwerk moet niet alleen voor werkgevers gelden maar ook werknemers moeten meer invloed krijgen op hun eigen arbeidsvoorwaarden.

Ook is het voor het CNV van belang om aan de verscheidenheid in kapsalons tegemoet te komen. De werkgevers ANKO hebben als belangrijkste punt aangegeven dat ze werknemers voortaan alleen nog maar in willen zetten als er klanten zijn. Dit zou dan betekenen dat je bijvoorbeeld in december veel meer werkt en in januari veel vrij bent. Het is een lastig thema daarom zullen bonden de komende tijd gebruiken om met kappers in gesprek te gaan wat jullie willen, wil je samen met je collega's meepraten over dit onderwerp, laat het ons weten. Ook als je ervaring hebt met zelf roosteren horen we dat graag,

Beloning

Een eerlijke beloning in het kappersbedrijf is het tweede thema waarbij ook de beloning van de stagiair is besproken. De laatste  cao verhoging was namelijk per 1 januari 2011. In 2012 en 2013 heeft het kappersbedrijf op de nullijn gezeten, terwijl de gemiddelde cao-loonstijging in Nederland respectievelijk 1,6% en 1,3% was. Nu de onderhandelingen zijn gestart, moet de kans worden gegrepen een fatsoenlijke loonsverhoging af te spreken in de komende cao voor het kappersbedrijf. Ook om de afgelopen twee jaren te compenseren. De ANKO heeft laten weten dat werkgevers het over het algemeen moeilijk hebben en weinig ruimte hebben voor hoge loonsverhogingen. Daarnaast is er gesproken over de beloning van de stagiair. Want is het nu wel eerlijk om de stagevergoeding leeftijdsafhankelijk te maken? Vakbonden  hebben voorgesteld een gemiddelde stagevergoeding vast te stellen ongeacht de leeftijd maar wel afhankelijk te maken van het stagejaar waar iemand zich in bevindt.

Vereenvoudiging van de cao

De vereenvoudiging van de cao is het derde thema. Geen tekst meer in de cao met wettelijke bepalingen. Dit thema is ingebracht door de ANKO. De ANKO wil dat alles wat al in de wet geregeld is niet nogmaals in de cao wordt geregeld. Er is afgesproken dit thema pas te behandelen als de onderhandelingen zo ver gevorderd zijn dat het nodig is.

Naar The Hair Project in Ahoy Rotterdam

De kappersbranche is continue in beweging. Andere tijden scheppen nieuwe verwachtingen. Op basis van boeiende gesprekken met kappers is een gloednieuw event ontwikkeld: THE HAIR PROJECT!

Het event staat voor: HIGH QUALITY - INNOVATION - CRAFTSMANSHIP - HAIRDRESSERS COMMUNITY. Het nieuwe concept THE HAIR PROJECT maakt definitief korte metten met het klassieke beursconcept waarbij stands en vierkante meters de boventoon voeren. THE HAIR PROJECT wordt een erg dynamisch en interactief platform. Het event wordt op een bijzonder innovatieve manier uitgewerkt in een chique, maar toch erg ‘rock & roll’ setting. Meer informatie vind je op www.thehairproject.eu. Bezoek onze stand 514 en ontvang een vernieuwde Style en een leuke gadget.

• LOCATIE
Ahoy Rotterdam - Hallen 2,3,4,5 & 6 - toegang via Ahoy plaza

• WANNEER
Zondag 16 & maandag 17 maart 2014
Telkens van 10.00 tot 18.00

• TOEGANGSPRIJS
30 EUR aan de deur (ter plaatse) of 20 EUR online (tickets)

Willem Kruithof
CNV Vakmensen Districtskantoor Apeldoorn
Postbus 208, 7300 AE Apeldoorn
T 055 – 52 64 250
e-mail: apeldoorn@cnvvakmensen.nl

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid