Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Kappers - Nieuws

Verhoging btw-tarief voor kappers kost ruim 5.000 banen

CNV Vakmensen ziet niets in een verhoging van het btw-tarief voor kappers, zoals staatssecretaris Wiebes voorstelt in het nieuwe belastingplan. "We weten uit onderzoek dat dit in de kappersbranche meer dan 5.000 banen gaat kosten. Dat lijkt me nogal in strijd met de ambitie van het kabinet om juist voor meer werkgelegenheid te zorgen", reageert Willem Kruithof van CNV Vakmensen.

Voor de kappersbranche geldt sinds 2000 het lage btw-tarief van 6 procent. "Dat gaf indertijd een impuls aan de werkgelegenheid. Er kwamen duizenden banen bij", zegt Kruithof.

Btw-tarief onder druk

Het lage btw-tarief staat sinds die tijd geregeld onder druk. "De discussie erover komt telkens terug", zegt Kruithof. "Om die reden heeft de branche enkele jaren geleden een onderzoek gedaan naar de effecten op de werkgelegenheid. Conclusie daaruit was dat een verhoging van het btw-tarief betekent dat ongeveer 5.500 mensen hun baan verliezen. Dat staat haaks op alle inspanningen om de komende jaren meer banen te creëren. Ik begrijp daar niets van."

Koopkracht

Kruithof wijst erop dat een btw-verhoging ook gevolgen zal hebben voor consumenten en hun koopkracht. "De kappers zullen die btw-verhoging natuurlijk proberen door te berekenen aan hun klanten."

In de kappersbranche werken ongeveer 25.000 mensen.

Kapper knipt haar

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid