Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Kappers - Nieuws

Cao-akkoord kappers: wat vind jij ervan?

De onderhandelaars van CNV Vakmensen, FNV Mooi en ANKO hebben een akkoord bereikt over een nieuwe kappers-cao.

De cao gaat in per 1 juli 2014 en heeft een looptijd van twee jaar. De nieuwe cao past bij alle soorten salons; klein, groot, ketenbedrijf of geen ketenbedrijf. Er zijn afspraken gemaakt over flexibele werktijden en het investeren in vakmanschap. De komende twee jaar worden aanpassingen gedaan in het loonfunctiegebouw en de pensioenregeling. Per 1 juli 2014 en per 1 juli 2015 is een loonsverhoging van 1,75 procent overeengekomen, dus totaal 3,5 procent in de komende 2 jaar.

Beloning

Wij zijn tevreden over het akkoord want onze inzet is geweest om een cao af te spreken (in veel bedrijfstakken lukt het niet om een cao af te spreken). Daarnaast wilden wij graag een loonsverhoging afspreken. Er zijn twee loonsverhogingen afgesproken. Wij wilden ook graag duidelijkheid over de beloning van stagiaires die een opleiding volgen.

Werktijden

Verder wilden wij graag duidelijkheid over flexibel werken, want wij weten dat kappers best flexibel willen werken als het nodig is (bij piek en ziek), maar ook graag hun vrije tijd behouden. Daarom zijn er afspraken gemaakt die, als jij het zelf wilt, mogelijk maken om extra uren te werken en deze uren terug te krijgen op een moment dat dit jou zelf uitkomt. Jij hebt dus zeggenschap en jij kan niet verplicht worden te werken op zondag of op een feestdag, het mag alleen in overleg. Houd er wel rekening mee dat er voor werken op zondag een toeslag is van 25 procent. Voor werken op een feestdag is de toeslag ook 25 procent geworden. Ook zijn er andere toeslagen vervallen.

Vakmanschap

Als je extra opleiding wilt volgen die gericht is op het vakgebied, heb je in 2015 de mogelijkheid om zelf te kiezen welke opleiding je wilt doen. Het opleidingsbudget voor werknemers bedraagt 200 euro in 2015 en dat kan gebruikt worden voor vaktechnische opleidingen en cursussen, vakinhoudelijke congressen en beurzen. Het belangrijkste op dit moment is dat er een nieuwe cao is, mét een loonsverhoging. Dat geeft in ieder geval weer even rust in de kappersbranche. In de bijlage vind je de tekst van akkoord.

Wat vind jij ervan?

Wij willen graag je mening weten over dit cao-akkoord. Stuur een mail naar apeldoorn@cnvvakmensen.nl en vermeld daarbij 'ik ben voor' of 'ik ben tegen' dit onderhandelingsakkoord kappers. Vergeet niet je lidnummer en je naam te vermelden (als je niet reageert, gaan wij ervan uit dat je akkoord bent). De volledige tekst van het akkoord vind je hieronder. Heb je vragen, dan hoor ik dat graag.

Willem Kruithof,
Onderhandelaar CNV Vakmensen

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid