Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Hout en meubel - Nieuws

Keurmerken voor duurzaam hout

CNV Vakmensen heeft de Green Deal Bevordering Duurzaam Bosbeheer ondertekend. Wat houdt dit in?

Als in Nederland alleen nog maar duurzaam geproduceerd hout zou worden gebruikt, zal daardoor het aantal duurzaam beheerde bossen toenemen. Aan het hout is niet te zien of het uit een duurzaam beheerd bos komt. Om die reden zijn er keurmerken, waaraan duurzaam hout is te herkennen. 

Gecertificeerde bossen

Als hout is voorzien van een keurmerk kun je er vanuit gaan dat het duurzaam geproduceerd is.

Voor een kleine 20 procent van alle bossen op aarde geldt dat er een certificaat voor duurzaam bosbeheer wordt afgegeven. Voor het tropisch bos is dat nog maar 6 procent. Het aantal gecertificeerde bossen neemt toe. Dat is mede te danken aan de komst van keurmerken, waardoor de afnemer kan vaststellen of hij met hout uit duurzaam beheerde bossen te maken heeft of niet. Betrouwbare keurmerken zorgen er ook voor dat een afnemer niet zelf onderzoek hoeft te doen naar de herkomst van het hout.

FSC en PEFC

De meest bekende en wereldwijde keurmerken voor duurzaam bosbeheer zijn FSC en PEFC. De Nederlandse overheid erkent hout met het FSC- of PEFC-logo als duurzaam hout. FSC en PEFC hebben standaarden opgesteld, waar het beheer van een bos aan moet voldoen. Kern is dat de functies van het bos op de lange termijn in stand blijven. De standaarden houden rekening met het milieu, de economie en met sociale aspecten. Na de houtkap moet het bos voldoende kans krijgen om zich te herstellen door middel van nieuwe bijgroei. Dat moet worden vastgelegd in een beheerplan.

Arbeid

Verder wordt er aandacht besteed aan het sociale en economische welzijn van degenen die in het bos werkzaam zijn of er op een andere manier van afhankelijk zijn en aan de positie van de inheemse volken. Uiteraard moet worden voldaan aan de (inter)nationale regelgeving.
Een onafhankelijk derde partij controleert aan de hand van de standaarden of een bos duurzaam wordt beheerd. Als dat het geval is, wordt een certificaat namens het keurmerk afgegeven. Deze controles worden met enige regelmaat herhaald.

Handel

Bedrijven, die gecertificeerd hout verhandelen, moeten ook zelf gecertificeerd zijn. Op die manier is de weg van het duurzaam hout in de handelsketen na te gaan. Als er een schakel in de keten mist, verliest het hout zijn keurmerk. Duurzaam hout is te herkennen aan het logo. Dat logo hoeft niet op het hout te staan. De benodigde gegevens dienen op de factuur te staan.
Duurzaam hout wordt vaak weer verwerkt en gecombineerd met andere materialen tot eindproducten. Deze bedrijven moeten een speciale administratie bijhouden.

Green Deal

Door de keurmerken kan de weg van duurzaam hout van de boomkap tot eindproduct worden gevolgd. Dan weet de afnemer zeker in welke mate het product dat hij koopt uit duurzaam hout bestaat.
CNV Vakmensen vindt het van groot belang dat bossen duurzaam worden beheerd. Daarom heeft CNV Vakmensen de Green Deal Bevordering Duurzaam Bosbeheer ondertekend. Duurzaam bosbeheer van bossen zorgt ervoor dat hout als grondstof ook in de toekomst beschikbaar is. Bossen zijn belangrijk voor het leefbaar houden van onze aarde.

Ook CNV Vakmensen wil steeds meer duurzaam gaan werken. Om deze reden willen wij u nu en in de toekomst zoveel mogelijk digitaal informeren. 

Houtwerker werkt aan stoel

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid