Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Hout en meubel - Nieuws

Keurmerk FSC® organiseert Design Award voor studenten

‘Ontwerp een object in de categorie ‘huis en tuin’ dat overwegend uit (tropisch) FSC-hout bestaat,’ zo luidt de opdracht van de FSC Design Award aan designstudenten in Nederland.

De winnaar bezoekt in Bolivia een FSC-gecertificeerd bos in het Amazoneregenwoud en maakt daar in een werkplaats een prototype van het ontwerp. Met de Design Award wil FSC Nederland een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van duurzaam design.

Jonge designers gaan vaak voor duurzaam

“Ik zie dat designers van nu zich over het algemeen bewuster bezighouden met duurzaamheid dan eerdere generaties. Ze denken er niet alleen over na maar pakken het ook aan! Zo wordt er veel gerecycled, maar ook het werken met bijvoorbeeld hout van afgedankte bomen en het creatief omgaan met restmateriaal is veel van hen niet vreemd,” aldus Liesbeth Gort, directeur van FSC Nederland. Tegelijkertijd lijkt duurzaamheid nog niet te zijn opgenomen in het reguliere curriculum van alle Nederlandse designopleidingen. Met de Design Award hoopt FSC Nederland hier verandering in te brengen. Gort: “We willen deze studenten het belang én de vele, vaak onbekende, mogelijkheden van hout uit gezonde bossen laten zien en ervaren.”

Hoe meer FSC-houtgebruik, hoe beter de bescherming van de bossen

Per minuut verdwijnen er zo’n 36 voetbalvelden aan bos, dag in dag uit. En dat terwijl 80 procent van alle dieren en honderden miljoenen mensen afhankelijk zijn van dat bos. Bovendien zorgt deze ontbossing voor 15 procent van de jaarlijkse CO2-uitstoot en is daarmee een belangrijke veroorzaker van klimaatverandering. Gort: “Door met FSC-hout te werken, dragen designers direct bij aan het tegengaan van de ontbossing. Ze steunen zo immers de boseigenaar die voor verantwoorde bosbouw heeft gekozen.”

Meedoen aan de FSC Design Award

Het thema van de FSC Design Award is dit jaar ‘Wooden Fairy Tales’. Klik hier voor een kort promotiefilmpje. Inschrijving is open voor hbo- of universiteitsstudenten interieur- en productdesign en aanverwante studies. Studenten kunnen hun ontwerp inleveren tot 22 januari 2016. De FSC Design Award wordt georganiseerd door FSC Nederland in samenwerking met Initiatief Duurzame Handel, Koninklijke Dekker Hout, Praxis en Dutch Design in Development. Inschrijven kan via de website van FSC.
FSC Design Award

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid