Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Hout en meubel - Nieuws

De Nationale Houtheld campagne 'Hou 't veilig'

Huub Elferink van Timmerfabriek Groothuis B.V. te Almelo is door de initiatiefnemers van de campagne Hou ‘t veilig (de vier brancheorganisaties en vakbonden) verkozen tot Nationale Houtheld. Hij is hiermee uitgeroepen tot dé Nederlandse ambassadeur voor veilig werken in de houtbranche.

Vanaf mei van dit jaar konden medewerkers en werkgevers uit de houtbranche een collega opgeven als Houtheld. Een Houtheld zorgt binnen zijn bedrijf dat hij en zijn collega’s veilig werken. Bij de zoektocht naar Houthelden werden er in totaal acht houtbewerkers in het zonnetje gezet. Een echte Houtheld doet net dat beetje extra om veiligheid op de werkvloer te bevorderen.

Nominering

In het najaar nomineerde Richard Groothuis, eigenaar/ directeur van het bedrijf Timmerfabriek Groothuis, medewerker Huub Elferink. Richard Groothuis: “Huub is gedeeltelijk leidinggevend en heeft daarbij veel oog voor veiligheid. Elke dag wil hij al het werk afronden, maar daarbij staat voorop dat ’s avonds iedereen ook weer onbeschadigd naar huis gaat.” Met deze inzending werd Huub Elferink in november van dit jaar al verkozen tot Houtheld die maand. “Voor ons is Huub’s verkiezing tot Nationale Houtheld een mooie waardering voor de tijd en energie die wij blijven steken in het onderwerp veiligheid!”, aldus Richard Groothuis.

Gevaarlijk op de werkvloer

Bert Kattenbroek, vertegenwoordiger van de Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie: “Binnen de timmerindustrie wordt gewerkt met moderne, geavanceerde maar ook gevaarlijke machines. Het is belangrijk dat collega’s elkaar durven aanspreken op mogelijke onveilige situaties. Dit houdt je scherp en zal helpen bij het voorkomen van ongelukken. Daarom vinden we het goed dat iemand die daar bewust mee bezig is op deze manier in het zonnetje wordt gezet.”

Huub Elferink werkt al sinds 1992 bij Timmerfabriek Groothuis B.V.

Verantwoorde werkplek

Elferink: “Om te beginnen moet de werkplek altijd schoon zijn. Maar bij het werken met machines is het grootste risico eigenlijk dat je door routine te makkelijk wordt. Als je niet meer bewust met een machine omgaat, dan is de kans groot dat de machine je een keer te pakken krijgt.”

“Vooral bij het werken met de frees of een zaagmachine, kun je bij verlies van concentratie beter even een bekertje water gaan drinken en daarna weer fris beginnen! Dat ik anderen kan helpen om op deze manier te werken vind ik prachtig, en dit wordt alleen maar leuker nu ik kan zeggen dat ik de Nationale Houtheld ben geworden!”, aldus Huub Elferink.

Campagne Hou 't veilig

De campagne Hou ‘t veilig richt zich op het verminderen van het aantal ongelukken met machines in de houtbranche. Dat is nodig, want de Inspectie SZW (voormalige Arbeidsinspectie) heeft in 2009 114 keer onmiddellijk een bedrijf stilgelegd wegens direct gevaar. Bijna de helft van de overtredingen had daarbij te maken met machines en machinegebruik. Per jaar worden er ongeveer twintig ernstige ongelukken gemeld bij de Inspectie SZW.

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid