Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Orgelbouwbedrijf - Nieuws

Cao-akkoord voor orgelbouwers

De orgelbouwers in Nederland krijgen weer een nieuwe cao. CNV Vakmensen heeft hierover een akkoord bereikt met de Vereniging van Orgelbouwers in Nederland (VON). In de tweejarige cao (voor 2015 en 2016) zijn onder meer afspraken gemaakt over scholing en een loonsverhoging van omgerekend in totaal 3,75 procent.

Met ongeveer 140 werknemers is het orgelbouwbedrijf een van de kleinste bedrijfstakken in Nederland met een eigen cao. "Puur vakmanschap", zegt Erik Maas, onderhandelaar bij CNV Vakmensen. "Nederlandse orgelbouwers staan wereldwijd op hoog niveau. Daar hoort natuurlijk ook een goede cao bij. Met dit resultaat ben ik tevreden."

Loonsverhoging

De werknemers krijgen er om te beginnen per 1 januari een vast bedrag per maand bij. De laagste loongroepen krijgen het meest (27 euro), de hogere loongroepen iets minder (25 of 22 euro). "Daarmee leggen we een sterker fundament in de laagste loongroepen", zegt Maas. "Zij gaan er in deze cao verhoudingsgewijs het meest op vooruit."

De volgende loonsverhogingen volgen later:
  •     0,75 procent per 1 juli 2015
  •     1 procent per 1 januari 2016
  •     0,75 procent per 1 juli 2016

Ontwikkeldag

CNV Vakmensen heeft zich tijdens de onderhandelingen sterk gemaakt voor het investeren in ontwikkeling en vakmanschap. Maas: "In alle cao's proberen wij dit jaar een deel van de loonsom te reserveren voor scholing. Dat is bij de orgelbouwers gelukt. De werknemers kunnen een persoonlijk opleidingsbudget opbouwen, door hiervoor per jaar een vrije dag in te zetten. Om dit te stimuleren krijgen ze van de werkgevers voor elke dag die ze hiervoor inzetten een bonus van één ontwikkeldag."

Positief

Verder is afgesproken dat werkgevers het lidmaatschap van een vakbondschap stimuleren, via een jaarlijkse bijdrage van 50 euro. CNV Vakmensen legt het akkoord positief voor aan de leden.

Over het orgelbouwbedrijf

Het orgelbouwbedrijf is een kleine, specialistische bedrijfstak. De bedrijven zitten verspreid over het land. Bekende namen zijn: Orgelmakerij Reil (Heerde), Kerkorgelbouw Pels & Van Leeuwen ('s-Hertogenbosch) en Flentrop Orgelbouw (Zaandam). Meer info: www.orgelbouwers.nl

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid