Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Meubel - Nieuws

ECM rondt Sectorplan succesvol af

Het ECM (Expertisecentrum Meubel) zet zich in voor het thema duurzame inzetbaarheid. Onlangs heeft het ECM het sectorplan afgerond. Hieraan hebben bijna 1800 branchemedewerkers deelgenomen.

Het Sectorplan Meubel, dat in oktober 2014 startte, is in nauwe samenwerking tussen sociale partners CNV Vakmensen, FNV en CBM tot stand gekomen. "Duurzame inzetbaarheid staat nu écht op de kaart in de branche en daaraan heeft het Sectorplan in belangrijke mate bijgedragen. Het Sectorplan bestond uit vernieuwende ontwikkelingen als de Scan Duurzame Inzetbaarheid en de WerkVermogensMonitor," kijkt ECM-directeur Willem Kalis terug.

Instrumenten

Bijna 1800 branchemedewerkers hebben verspreid deelgenomen aan 7 instrumenten: Scan Duurzame Inzetbaarheid, WerkVermogensMonitor, cursussen, EVC, 50+, Sollicitatietraining en Van werk naar werk.

Aspecten waarnaar we in het kader van de duurzame inzetbaarheid hebben gekeken, waren: gezondheid/vitaliteit, (intersectorale) mobiliteit, scholing/leven lang leren, bewustwording en oudere werknemers. De werkwijze was er vooral op gericht relevante instrumenten aan medewerkers te bieden. Met de achterliggende gedachte deze uit te proberen op acceptatie en haalbaarheid alsmede de bewustwording rond duurzame inzetbaarheid verder te laten groeien.

“Vooral de Scan Duurzame Inzetbaarheid en de WerkVermogensMonitor waren heel succesvol, met veel deelnemers,” aldus Kalis. “Vanuit beleidsmatig perspectief is de ‘winst’ van het Sectorplan dat de uitkomsten ervan de bouwstenen kunnen vormen voor het vervolg: het formuleren van een samenhangend branchebeleid, onder andere door duurzame inzetbaarheid-beleid voor de toekomst te formuleren.”

BBL-traject

Ook zouden binnen het Sectorplan 250 extra leerbanen worden gecreëerd. Momenteel staat de teller op 450 extra leerbanen, dus deze doelstelling is ruimschoots gerealiseerd.

Kees Zwetsloot, adjunct-directeur Koninklijke CBM en voorzitter ECM: “Je ziet dat, nu het economisch beter gaat, er weer behoefte groeit aan goed opgeleide vakmensen, bijvoorbeeld in de werkvoorbereiding en calculatie. De leerlingen die nu zijn opgeleid vormen een goed ‘reservoir’ voor verdere scholing naar functies waar in de toekomst extra behoefte aan is. Het begint allemaal met een goede basis in de vorm van een vakopleiding, daarna volgt de doorstroming binnen de bedrijven.”

De branche blijft in beweging als het om vakonderwijs gaat, ook na afloop van het Sectorplan. ECM, CBM en een aantal scholen hebben recent een overeenkomst gesloten rondom de Subsidieregeling Regionaal investeringsfonds mbo. Met deze subsidie werken deze partners de komende 4 jaar aan het opzetten van goed en toekomstgericht vakonderwijs voor meubel en interieurbouw.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid