Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Meubel - Nieuws

Cao-resultaat voor meubelindustrie

CNV Vakmensen heeft na tien onderhandelingsrondes een cao-resultaat bereikt voor de 13.500 werknemers in de meubelindustrie. In de tweejarige cao zit een belangrijke afspraak voor de jongeren en laagstbetaalden. Zij gaan er verhoudingsgewijs het meest op vooruit.

De onderhandelingen waren volgens CNV-onderhandelaar Arie-Jan van Oort een harde dobber, omdat de werkgevers op allerlei terreinen verslechteringen wilden doorvoeren. Met het uiteindelijke resultaat is hij tevreden. “De verslechteringen zijn grotendeels weer van tafel. De loonsverhoging ziet er goed uit: een vast bedrag per maand en daarnaast nog een procentuele loonsverhoging. Vooral jongeren en werknemers met een laag salaris profiteren daarvan. Zij gaan er het meest op vooruit, tot 5,4 procent gedurende de looptijd van de cao.”

Loonsverhoging

De nieuwe cao loopt van 1 januari 2015 tot 1 januari 2017. Vanaf 1 november 2015 krijgen alle werknemers er elke maand 25 euro bij (voor een 18-jarige betekent dit omgerekend een loonsverhoging van 3 procent). Daarnaast gaan de lonen als volgt omhoog:
  • 1,55 procent per 1 januari 2016
  • 0,75 procent per 1 juli 2016

Zaterdag

De werkgevers hebben tijdens de onderhandelingen sterk ingezet op meer flexibiliteit. “Ze wilden bijvoorbeeld van de zaterdag het liefst een gewone werkdag maken”, zegt Van Oort. “De cao wordt op dit punt wel iets verruimd. Op basis van vrijwilligheid kunnen werknemers op zaterdag werken. Maar de standaard blijft een werkweek van maandag tot en met vrijdag.”

Overige afspraken

Vakbondsleden krijgen elk jaar een netto vergoeding van 60 euro. De leeftijdsdagen worden geleidelijk afgebouwd. Een commissie onderzoekt de mogelijkheden van een duurzaamheids- en vitaliteitsbudget voor alle werknemers.

CNV Vakmensen legt het resultaat de komende weken neutraal voor aan de leden.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid