Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Houthandel - Nieuws

Werkgevers Houthandel gijzelen cao-overleg

Dit is de kernboodschap van de brief welke de vakorganisaties aan de werkgevers in de Houthandel hebben gestuurd. Werkgevers willen niet over een nieuwe cao praten vóór dat er cao-afspraken zijn gemaakt met de Handel in Bouwmaterialen (Hibin). Zo wordt het overleg gegijzeld.

Looptijd en gevolgen:

De looptijd van de cao voor de Houthandel is al enkele maanden geleden verstreken. Dat heeft arbeidsvoorwaardelijk geen directe consequenties omdat alles wat er in die ‘oude’ cao staat gewoon door loopt, maar cao-onderwerpen als loonsverhoging, maatregelen om zo goed en lang mogelijk aan de slag te blijven e.d. worden door deze houding van de werkgevers niet besproken.

Wat is de reden?

Werkgevers in de Houthandel zijn steeds vaker ook handelaren in bouwmaterialen geworden. Juist de grotere bedrijven handelen in vrijwel alle bouwmaterialen. Dat betekent dat ze met twee verschillende cao’s te maken hebben, die van de Houthandel en die van de Hibin. Dat is natuurlijk niet zo makkelijk uit te leggen aan je personeel en bovendien is het onhandig om binnen 1 bedrijf verschillende arbeidsvoorwaarden te hebben. Omdat de sectoren steeds meer aan elkaar verwant zijn is er al eerder gekeken of de cao’s konden worden samengevoegd. En dat kan. De verschillen zijn overbrugbaar maar om diverse redenen vinden werkgevers de tijd daarvoor nog niet rijp.

Werkgevers in de Houthandel stellen dat zij vaker een loonsverhoging hebben afgesproken dan de werkgevers van de Hibin. Tijdens de afgelopen (crisis)jaren werd er steeds een loonsverhoging overeengekomen terwijl dat bij de Hibin niet lukte. Volgens CNV Vakmensen is dat maar een deel van het verhaal. Men is kennelijk vergeten dat er concessies zijn gedaan die niet bij de Hibin hebben gespeeld. Hoe dan ook, om te overleggen heb je 2 partijen nodig en die zijn er nu dus niet.

Stand van zaken bij de cao-onderhandelingen voor de Hibin werknemers:

Die cao onderhandelingen lopen al meer dan een half jaar en gaan uiterst stroef. Werkgevers willen vooral meer flexibiliteit van de werknemers maar er staat naar onze mening vrijwel niets tegenover. Ondanks de aantrekkende bouwwereld is het volgens de werkgevers in deze sector nog steeds niet ‘booming’ en ze hebben ook veel last van bedrijven die hun goederen via het internet aanbieden. Op 14 september a.s. is de eerstvolgende cao-onderhandeling en zullen dan weten waar we aan toe zijn. Géén Hibin-cao is ook een optie maar dat verziekt de concurrentiekracht en daar zit men natuurlijk ook niet op te wachten.

Nog even een leunstoel voor de werkgevers in de Houthandel:

We hebben dus een pittige brief aan de werkgevers in de Houthandel gestuurd. We komen ze nu nog tegemoet door de onderhandelingen op 14 september af te wachten maar ongeacht het resultaat bij de Hibin cao, direct daarna willen wij het cao-proces met de werkgevers in de Houthandel hervatten!

Het is nu wachten op hun reactie maar het signaal is maar vast gegeven.

Wil je meer informatie of heb je vragen? Neem contact op met Arie Kasper, bestuurder/ onderhandelaar in deze sectoren. Bij voorkeur door een email te sturen aan a.kasper@cnvvakmensen.nl of bel 06-13208402.

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid