Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Houthandel - Nieuws

Dicht genaderd maar nog geen cao Houthandel

De werkgevers in de houthandel hebben CNV Vakmensen en FNV Bouwen en Wonen cao-wijzigingsvoorstellen gedaan waarmee ze de bonden in hun eisen tegemoet komen. Toch is het onvoldoende omdat het loonbod te ver weg staat van wat onze leden willen.

Cao-overleg

Werkgevers hebben tijdens het 3e cao-overleg voorstellen gedaan die blijk gaven van toenadering aan de voorstellen van de bonden. Uiteindelijk liep het overleg toch stuk op het loonbod. Erg teleurstellend allemaal, vooral ook omdat de cao voor de Houthandel al op 31 maart van dit jaar afliep.

Loon

Werkgevers kwamen de bonden weliswaar tegemoet maar wilden niet verder gaan dan een incidentele loonsverhoging in de maand januari 2018. Een strukturele loonsverhoging zou dan pas in januari 2019 komen.
Vrij vertaald betekent het dat je er in januari eenmalig iets bijkrijgt om vervolgens een jaar te moeten wachten voordat er iedere maand wat meer salaris bijkomt. We hebben tijdens het overleg gezocht naar varianten in looptijd en hoogte van de percentages onder voorwaarde dat die salarisverhoging structureel is. Maar we kwamen niet tot een oplossing.
De onderhandelingsdelegatie van de werkgevers kon geen andere afspraken maken. Die onderhandelaars moeten terug naar hun achterban en daarmee was dit overleg beëindigd.

Vervolg

Het vervolg van het overleg vindt plaats in januari 2018. Partijen kunnen nu even over de ontstane situatie nadenken en met de achterban communiceren. Doel blijft een aanvaardbaar cao-akkoord te sluiten maar het is wel zuur dat we weer een maand verder zijn om dat te realiseren. En wat werkgevers daarover ook zeggen, het is niet aan de houding van de vakorganisaties te wijten dat het allemaal zo lang duurt en dat er nu geen akkoord ligt. We hebben het hele jaar voor overleg open gestaan, hen dat mondeling én schriftelijk gemeld, maar werkgevers hadden een andere agenda. En wat je er ook van vindt, om te overleggen heb je nu eenmaal 2 partijen nodig.

Partijen staan overigens niet op gespannen voet met elkaar. Er werd ook nu weer constructief onderhandeld maar de reikwijdte om elkaar verder te naderen was er dus niet meer. In januari maar 'ns horen waartoe werkgevers alsnog nog bereid zijn(?)
Tenslotte kan het ook meevallen..... We houden je vanzelfsprekend op de hoogte!

Arie Kasper
onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 0613208402
E: a.kasper@cnvvakmensen.nl

 

 

 

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid