Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Horeca - Nieuws

Werknemers Facilicom blijven in staking

De werknemers bij Facilicom - op het terrein van Philip Morris in Bergen op Zoom – gaan door met de staking, die afgelopen vrijdag is begonnen. Het lokale actiecomité, gesteund door een groot aantal werknemers, heeft dit vandaag besloten.

Inzet is een goed sociaal plan voor de ruim 180 werknemers van Facilicom (schoonmaak, catering en onderhoud), die vanwege de sluiting van Philip Morris hun baan dreigen kwijt te raken. Het actiecomité besloot tot het doorzetten van de staking nadat vandaag bleek dat Facilicom nog altijd niet tegemoet wil komen aan de eisen die FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen aan het sociaal plan stellen.  

Gevolgen staking worden zichtbaar  

Het feit dat er gestaakt wordt, wordt meer en meer zichtbaar in de sigarettenfabriek. Onder het motto ‘Wie niet horen wil moet maar voelen’ zijn de gevolgen duidelijk te merken:

  • beperkte diensten in het bedrijfsrestaurant
  • afval die zich ophoopt in de omgeving van de machines
  • verontreinigde toiletten en rustruimten
  • verstoringen in het productieproces

Naarmate de acties langer duren, zal de financiële schade bij zowel Facilicom als Philip Morris toenemen.   Boodschap van werknemers niet begrepen   De directie van Facilicom heeft de boodschap van de werknemers, die afgelopen woensdag nog met een delegatie bij de directie op de stoep stonden, duidelijk niet begrepen, zegt vakbondsbestuurder Leen van der List van FNV Bondgenoten. “De directie lijkt de signalen van de werknemers nog steeds niet serieus te nemen.”  

Werknemers standvastig  

In de maandagochtend gehouden stakersvergadering toonden de actievoerders zich zeer standvastig in hun opstelling. “Zolang er geen sociaal plan is wat op onze goedkeuring kan rekenen, moet onze directie rekening houden met stakingen voor kortere en langere duur”, zo lieten zij zonder enig voorbehoud weten. “De werknemers hebben massaal laten weten dat ze willen vasthouden aan de eisen die we eerder in ons ultimatum aan Facilicom hebben gesteld”, zegt Peter Vlaming, bestuurder bij CNV Vakmensen.

Eisen aan een goed sociaal plan  

De vakbonden eisen een goede ontslagvergoeding op basis van de oude kantonrechtersformule (correctiefactor minimaal 1). Bovendien moet er een gedegen traject komen waarbij werknemers zoveel mogelijk naar ander werk worden begeleid. Dat kan volgens de bonden het best in een traject waarin Philip Morris, Facilicom, uitkeringsinstanties en (lokale) overheid samenwerken. Ook moet het sociaal plan gelden voor alle Facilicom-medewerkers die bij Philip Morris werken en zijn er maatregelen nodig die werknemers meer zekerheid bieden als ze overgaan naar ander werk, ook als dat binnen Facilicom zelf is.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid