Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Horeca - Nieuws

Veiliger werken in horeca

“Goed dat er meer aandacht komt voor veilig werken in de horeca. Jammer is alleen dat het nu in het nieuws lijkt alsof veel werknemers klunzen zijn; dat ligt toch echt anders”, aldus Heino Smedes bestuurder van CNV Vakmensen. Werkgevers moeten volgens Smedes veiligheid voorop stellen bij de inrichting van hun zaak. Ook moet er meer scholing komen voor parttime werknemers.

Directe aanleiding voor de campagne ‘De Sjaak in de horeca’ is de Nationale Enquête Arbeidsongevallen, waaruit blijkt dat er jaarlijks gemiddeld 12.000 mensen in de horeca een ongeluk krijgen tijdens hun werk. 5.000 van hen moeten voor behandeling naar de spoedeisende hulp. Voor Smedes een bevestiging van zijn vermoedens dat er meer aandacht moet komen voor veilig werken in de sector. De campagne is een initiatief van VeiligheidNL, in samenwerking met een groot aantal horeca partijen, waaronder CNV Vakmensen.

Nieuwkomers

Smedes: “Maar wij vinden dat het ware verhaal onvoldoende aan de orde komt. Natuurlijk werknemers hebben zelf een rol in hun veiligheid, door zich te houden aan afspraken. Maar de horeca vergt ook echt veel van mensen. Ten eerste moet je weten dat er jaarlijks zo’n 10.000 mensen instromen in de horeca, zoals jongeren die bijvoorbeeld alleen in het weekend werken. Zij zijn natuurlijk nog niet zo ervaren.”

Hygiëne

Ook wijst Smedes op de  frictie tussen veiligheid en hygiëne: “Een gladde vloer in de keuken is natuurlijk hygiënischer, maar het gevaar voor uitglijden is daarmee ook groter. In de horeca werk je met hete pannen en scherpe messen, terwijl je altijd moet werken onder hoge tijdsdruk. Tot slot is het belangrijk dat een zaak er aantrekkelijk uitziet voor de gasten. Maar die mooie trap wordt levensgevaarlijk als je er tientallen keren per dag met volle dienbladen overheen moet rennen.”

Veilige zaak

Smedes vindt het positief dat de campagne voor veilig werken van de grond is gekomen, maar daarmee is het probleem niet opgelost: “We moeten met zijn allen blijven werken aan nog betere scholing. En werkgevers moeten met de inrichting van hun zaak veiligheid, ook van de werknemers, voorop stellen.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid