Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Horeca - Nieuws

Onderhandelingen Cao Recreatie vastgelopen

Dinsdag 4 december zaten werknemersorganisaties (CNV Vakmensen, FNV Publiek Belang, en FNV Recreatie) en werkgeversorganisaties (RECRON) voor de vierde keer aan de onderhandelingstafel voor een nieuwe Cao Recreatie.

Eind dit jaar loopt de huidige cao af. Werkgevers kwamen tijdens het vorige overleg met een loonbod voor de nieuwe cao van 2,25% per 1 oktober 2019, en nog eens 2,25% in 2020, bij een cao-looptijd van twee jaar.

Werknemers zijn duidelijk: vanaf januari meer loon!
Vakbonden legden het loonbod (zie vorige nieuwsbrief) van de werkgevers voor aan alle recreatiemedewerkers en deze brachten massaal hun stem uit. De uitkomst is helder. Ruim 96% vindt het loonbod niet acceptabel. De sector heeft een zeer goed seizoen achter de rug en werknemers hebben keihard gewerkt. Een reële koopkrachtverbetering is dan ook op zijn plaats, vinden vakbonden.

Werkgevers houden stug vast aan loonbod
Ondanks de vele reacties, zijn werkgevers niet bereid met een beter bod te komen. Sterker nog: ze zeggen dat medewerkers het ook een prima voorstel vinden!

Sinterklaas op bezoek bij cao-overleg
Het cao-overleg werd onderbroken door een bezoek van Sinterklaas en twee Pieten. Zij kwamen een gedicht voorlezen namens honderden hardwerkende recreatietoppers. De boodschap was duidelijk: het loonbod van de werkgevers is onvoldoende. De branche heeft een uitstekend seizoen gedraaid met een record-omzet in de verblijfsrecreatie en daar moet waardering tegenover staan.

Medewerkers in de recreatie hebben de afgelopen jaren flink op koopkracht ingeleverd
Vanaf 1 januari wordt alles duurder. De kosten voor bijvoorbeeld de zorgverzekering en btw op producten en diensten zullen stijgen. Vanwege personeelstekorten is de werkdruk afgelopen seizoenen ook enorm hoog geweest. Recreatiebedrijven hebben goede omzetten gedraaid, mede dankzij alle hardwerkende recreatiemedewerkers. Daar verdienen medewerkers in de recreatie de juiste waardering voor! En een reële koopkrachtverbetering is dus op zijn plaats.

Vragen, problemen of misstanden? Wij staan voor je klaar!
Heb je nog verdere vragen over de cao-onderhandelingen of vragen over je cao? Aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. Zijn er bij jou op de werkvloer problemen op het gebied van arbeidsvoorwaarden of arbeidsomstandigheden? Wordt de cao niet goed nageleefd? Is de werkdruk te hoog of staat de veiligheid onder druk? Worden medewerkers onrechtvaardig behandeld? Meld het ons! CNV Vakmensen kan dan samen met jou bekijken hoe we de situatie bij jou op de werkvloer kunnen verbeteren en je werkplezier vergroten.

Job Marskamp,
onderhandelaar CNV Vakmensen
E j.marskamp@cnvvakmensen.nl
M 06 2390 9865

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid