Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Horeca - Nieuws

Jonge werkers in de horeca maken het te laat

In de horeca worden ondermeer de regels voor werktijden van jongeren niet overal goed nageleefd. In opdracht van de Inspectie SZW zijn194 horecabedrijven bezocht en bij 44% zijn één of meer overtredingen geconstateerd. Zestien bedrijven hebben direct een boete gekregen.

Bjibaantje in de horeca

Veel jongeren in de leeftijdscategorie van 15 tot 25 jaar besteden een deel van hun vrije tijd aan bijbaantjes. In de horeca hebben bijna 120.000 jongeren een baan als kelner, serveerster en barmedewerker.

Naleving regels in horeca slecht

De controleactie, die namens de Inspectie is uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), was vooral gericht op jongeren onder de 18 jaar. In de horecasector is de naleving van de regels nog steeds slecht. Een inspectie in 2010 leverde een overtredingsperscentage op van 60%. Reden voor Inspectie SZW om weer inspecties bij horecabedrijven te laten doen. Van de geïnspecteerde bedrijven hadden 62 bedrijven al eerder een inspectiebezoek gehad. Bij ongeveer 85% van deze bedrijven is de naleving nu in orde. De naleving bij de niet eerder bezochte bedrijven blijft met 42% aanmerkelijk achter.

Overtredingen en boetes

In totaal zijn 173 overtredingen geconstateerd. Boetes zijn onder meer aangezegd voor 16- en 17-jarigen die na 23.00 uur nog aan het werk waren of meer dan negen uur werkten (5 maal), 15-jarigen die na 21.00 uur werkten (11 maal) en voor 14-jarigen die tot ver na 19.00 uur werkten (5 maal). Van de opgemaakte boeterapporten zijn er vijf het gevolg van recidive.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid