Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Horeca - Nieuws

Horeca moet Code Verantwoordelijk Marktgedrag ook erkennen

CNV Vakmensen roept horeca-werkgevers op om de Code Verantwoord Marktgedrag - zoals die al een aantal jaren geldt in de schoonmaak - zo snel mogelijk te erkennen. Aanleiding is de boete van 303.000 euro die een hotelketen van Inspectie SZW heeft gekregen voor onderbetaling van werknemers.

Jacqueline Twerda, bestuurder van CNV Vakmensen in de horeca, vindt het "onbestaanbaar" dat een grote hotelketen de Wet Minimumloon stelselmatig overtreedt. "Deze hotelketen is helaas niet de enige waar het misgaat. We krijgen hier regelmatig signalen over. Het maakt pijnlijk duidelijk dat de horeca, de branche die vindt dat ze prima zonder cao kan, de belangrijkste zaken gewoon niet op orde heeft: normale werkomstandigheden en een fatsoenlijk salaris."

Code Verantwoordelijk Marktgedrag

CNV Vakmensen vindt dat de horecabranche haar verantwoordelijkheid moet nemen en zo snel mogelijk de Code Verantwoordelijk Marktgedrag moet onderschrijven. "Die code werkt al een aantal jaren prima in de schoonmaak", zegt CNV-collega Jan Kampherbeek. "Kern daarvan is dat de opdrachtgever - in dit geval zou dat het hotel zijn - medeverantwoordelijk is voor de mensen die bij hem werken, ook als ze via een uitzendbureau of schoonmaakbedrijf zijn ingehuurd."

Geen cao

Volgens CNV-onderhandelaar Twerda wreekt zich nu het ontbreken van een horeca-cao. "Er is al een bijna jaar geen cao, er is dus geen naleving op de cao. Werknemers worden op geen enkele manier beschermd. De Inspectie doet weliswaar goed werk, maar het gaat hier om zeer langlopende onderzoeken. In die tussentijd rommelen veel bedrijven gewoon door."

Zelfregulering werkt niet

De horeca heeft snel weer een goede cao nodig, vindt ze. "Koninklijke Horeca Nederland heeft de aangesloten leden geadviseerd om een 1,3 procent loonsverhoging te geven. Maar de zelfregulering in de horecabranche werkt niet. Van alle leden die ik ernaar heb gevraagd, heeft niemand die gekregen. En dat terwijl juist deze week bekend werd dat de horeca vorig jaar een uitstekende omzetstijging van 5,6 procent heeft gehaald."
Horecamedewerwerk schenkt sterke drank in

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid