Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Horeca - Nieuws

Gesprekken over optuigen cao Sodexo naderen climax

In een eerder bericht vorig jaar melden we u al dat CNV verkennend in gesprek is voor een cao Sodexo voor Sodexo Altys (facilitaire dienstverlening) en Sodexo NL(overhead). Die gesprekken naderen inmiddels hun climax. Tijd voor een update!

Werkingssfeer cao Sodexo
Voor alle duidelijkheid, de cao moet betrekking gaan hebben op de medewerkers van Sodexo NL en Sodexo Altys. Medewerkers die nu al onder de cao schoonmaak of catering vallen, blijven gewoon onder die cao vallen en op hen heeft deze cao-discussie dan ook geen betrekking. Wel oriënteren wij ons bij het samenstellen van de cao op wat daar plaatsvindt.

Drie kernpunten
Het is wel cruciaal, voordat we komen tot een cao met Sodexo, dat drie grote beren die wij nog zien op de weg worden weggeruimd. Het gaat daarbij om de volgende zaken:

  1. Sodexo wil graag met ons een doorlopend sociaal plan afsluiten om bij reorganisaties op terug te kunnen vallen, zodat niet elke keer met de medezeggenschap hierover gesproken hoeft te worden. Dat is voor ons bespreekbaar, maar dan moet dat sociale plan wel passen bij een multinationale onderneming zoals Sodexo. Een afspraak met weinig meer dan een transitievergoeding op het moment dat je ontslagen wordt heeft niet onze voorkeur.

  2. Bij Sodexo Altys en Sodexo NL is in de arbeidsvoorwaarden sprake van een reiskostenvergoeding gebaseerd op twee verschillende reglementen. Sodexo wil graag budgetneutraal naar een regelement. Wij gaan zorgvuldig kijken of dit mogelijk is.

  3. De loonontwikkeling bij Altys en NL loopt behoorlijk achter met die van de cao's contractcatering en schoonmaak, waar jullie collega's onder vallen. Wij willen dat dit in de toekomst anders gaat en stellen dan ook voor om de loonsverhoging in deze cao's te gaan volgen.

Vervolg
Het streven is om in het eerste kwartaal tot een cao te komen. Maar daar zijn we nog niet. Eerst moeten deze kernpunten uitonderhandeld worden en natuurlijk moeten ook de overige afspraken die staan in de arbeidsvoorwaardenboeken zorgvuldig worden omgezet in een cao-tekst. En daarna gebeurt nog het allerbelangrijkste. Het woord is dan aan jullie, onze leden, om te gaan stemmen over of we een cao Sodexo wensen. We houden jullie op de hoogte van de vorderingen.

Vragen/opmerkingen
Voor vragen of opmerkingen over deze cao kun je contact opnemen met Michiel Wallaard, uw bestuurder. Hij wordt in de onderhandelingen bijgestaan door jullie collega's Robertino Mulder (Sodexo NL) en Iwan Hoogervorst (Sodexo Altys), ook bij hen kun je terecht met vragen of opmerkingen.

Michiel Wallaard
bestuurder CNV Vakmensen
E: m.wallaard@cnvvakmensen.nl
M: 06-20471892

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid