Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Horeca - Nieuws

"Bastion overtreedt wet met kamerschoonmaak"

Hotelschoonmakers in dienst van Bastion-hotels krijgen niet het salaris waarop ze recht op hebben. “De hotelketen betaalt de schoonmakers niet per uur, maar per kamer. Dat is in strijd met de wet”, zegt bestuurder Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen. De vakbond brengt maandagochtend een verrassingsbezoek aan alle Bastion-hotels om daarvan de medewerkers te doordringen en de directie het juiste inzicht te bieden.

Schoonmakers die maandagochtend 9 mei jl. hun klus kwamen klaren bij het hotel, kregen informatie over hun rechten uitgereikt door medewerkers van CNV Vakmensen. Zij konden ook gebruikmaken van een looncontrole door de bond.

Volgens bestuurder Twerda is er nog veel mis in de hotelschoonmaak. “Helaas is de Bastion-hotelketen een voorbeeld van hoe het níet moet. Het bedrijf hanteert een loonberekening die is gebaseerd op het aantal schoongemaakte kamers. Als je dat omrekent, verdienen de schoonmakers te weinig. Ze krijgen niet alle gewerkte uren betaald. Daarmee overtreedt deze directie de wet.

Bastion beweert nota bene in eigen uitingen: ‘Onze hotels bieden persoonlijke sfeer, gastvrijheid, comfort en goede faciliteiten voor een gunstige prijs’. Maar in plaats van die punt staat eigenlijk een komma wat mij betreft. Met dit als vervolg: …onder slechte arbeidsvoorwaarden voor het personeel.’ Het is winst maken over de rug van je medewerkers, terwijl je het toch eigenlijk mét hen zou moeten doen.”

Boete

In 2015 kreeg Bastion al een boete van ruim 300.000 euro van de inspectie-SZW, vanwege het vermoeden van stukloonbetaling (per kamer). Dit kon toen niet worden bewezen, omdat Bastion onvoldoende informatie verstrekte en het personeel eerdere verklaringen onder druk van Bastion terugtrok. De boete werd opgelegd voor niet meewerken aan het onderzoek.

Bezoek aan hotels

De CNV-medewerkers bezochten maandagochtend 9 mei tussen 9.00 en 10.00 uur de volgende Bastion-hotels: Apeldoorn, Almere, Amsterdam, Barendrecht, Breda, Brielle, Bussum, Den Haag, Dordrecht, Geleen, Groningen, Haarlem, Heerlen, Hilversum, Hoofddorp, Leeuwarden, Leiden, Nijmegen, Oegstgeest, Utrecht, Rijswijk, Roosendaal, Rotterdam, Schiphol, Tilburg, Vlaardingen, Zaandam, Zoetermeer, Maastricht.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid