Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk voor een maatschappelijke bijdrage
Misstanden in de horeca

Sarfaraz: ‘Ik ben een aardige jongen die wel gewoon salaris wil’

Sarfaraz (17) start 1 oktober in de bediening bij een restaurant in Amsterdam. Hij krijgt een nul-urencontract voor een jaar en is blij. Vijf euro all-in per uur, dat is meer dan bij McDonalds waar hij anderhalf jaar heeft gewerkt. Er is werk genoeg, belooft zijn leidinggevende. Mooi, vindt Sarfaraz, want hij kan het avondwerk goed combineren met zijn mbo-opleiding juridisch medewerker zakelijke dienstverlening niveau 4.

Geen reactie op appjes

De eerste drie weken verlopen ‘gewoon heel lekker’. Sarfaraz werkt ongeveer twintig uur per week. De restauranteigenaar is tevreden. ‘Ze vonden me een vriendelijke, hardwerkende jongen, die niet zeurde om pauzes die er niet waren en overwerk na twaalven, wat verboden is voor minderjarigen.’

Zestig uur

Sarfaraz vermoedt daarom niets als hij de vierde week niet wordt ingeroosterd. Wel als dat de vijfde en de zesde week ook niet gebeurt en niemand reageert op zijn appjes en telefoontjes. Wat blijkt? Sarfaraz heeft drie weken een vakantieperiode van een paar medewerkers opgevuld. Na drie weken is hij niet meer nodig. Niemand die hem dat officieel vertelt of zijn salaris uitbetaalt.

Onbeschoft

‘Toen ik voor de zoveelste keer belde waar mijn salaris bleef, noemde de administratiemedewerkster mij onbeschoft. Toen ben ik boos geworden. Wie is hier onbeschoft? Ik ben een aardige jongen die graag in de horeca werkt. Deze boze kant van mij komt naar boven omdat zij mij misbruiken!’

Schulden

Na een aantal onaangename gesprekken volgt in december opeens toch uitbetaling. Inmiddels heeft Sarfaraz extra kosten en schulden gemaakt vanwege het uitblijven van de uitbetaling. ‘Mijn sportschoolabonnement en mijn betaling aan de rijschool konden niet worden afgeschreven. Die extra kosten wil ik terug. Maar het ergst vind ik dat ik zo oneerlijk ben behandeld. Terwijl ik alleen maar goed wilde werken.’
Horeca

Wat is jouw verhaal?

Ga naar het meldpunt >