Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Horeca - Nieuws

Wij zijn er klaar voor! Nieuwe cao horeca?

Na een heel proces van koffie drinken en de relatie herstellen is het zover. Wij zijn officieel uitgenodigd door Koninklijke Horeca Nederland om te komen praten over een nieuwe cao horeca. Het startpunt van de onderhandelingen is het Arbeidsvoorwaarden Reglement van KHN.

Wij hebben de uitnodiging geaccepteerd en nog deze maand zal het eerste overleg plaats vinden.
Met de uitkomsten van de enquête, die ik jou bij de vorige nieuwsbrief heb verstuurd, het arbeidsvoorwaarden beleid 2017 van CNV Vakmensen en de uitkomsten van de voorgesprekken met KHN en de andere bonden, heb ik onze inbreng voor de onderhandelingen op papier gezet.
De voorstellenbrief stuur ik mee in de bijlage. Toch wil ik in deze brief de voorstellen, graag even aan je toelichten.

Wat is die AVR?
De AVR ( ArbeidsVoorwaardenRelement) is heel kort gezegd de oude cao Horeca tekst, maar dan opgeschreven door KHN en zonder handtekening van de bonden. Als collectieve arbeidsvoorwaarden niet samen met bonden worden opgesteld, kunnen deze niet Algemeen verbindend worden verklaard. Dit betekent, dat deze niet dwingend aan alle horeca werkgevers kunnen worden opgelegd. Dit is misschien wel het belangrijkste verschil tussen het hebben van een cao en de AVR.
Het is de tekst van de oude cao Horeca, zoals gezegd, maar in de loop van de tijd zijn delen aangepast aan de gewijzigde wet (nieuwe wet Werk en Zekerheid 2015). Ook de loontabellen zijn in de cao loze periode aangepast. Het laatste loon van de oude cao staat vast sinds 2013. KHN heeft de loontabellen van de AVR elk jaar verhoogd met inflatie, daarnaast is ook het minimumloon aangepast en zijn de jeugdloonschalen verhoogd.

Wat heb ik aan deze cao?
Op de eerste plaats, zoals gezegd moet de cao gelden voor alle werknemers in de sector horeca en is de vrijblijvendheid weg. Voor iedereen is weer duidelijk wat de afspraken zijn en die zijn voor iedereen weer gelijk. Je hebt als werknemer ook weer invloed en inspraak. De AVR wordt eenzijdig door KHN opgesteld en aangepast zonder overleg met bonden en dus werknemers. Dit betekent, dat je via mij weer invloed hebt op jouw eigen arbeidsvoorwaarden en weer mee kan praten over wat voor jou belangrijk is om te regelen.
Natuurlijk moet je er ook echt beter van worden. Een gratis cao bestaat niet. Voor mensen die de afgelopen jaren niets hebben gehad, is uitgaan van de loontabellen van de AVR (1-1-2017) al een eerste stapje vooruit, maar er moet ook een echte loonsverhoging komen.
Ik ga hier geen gouden bergen beloven, zoals sommige partijen denken te moeten doen. Heel eerlijk, dat kan ik wel zeggen, maar nooit waarmaken. In de horeca wordt al een tijdje opgeroepen tot actie door sommige partijen, maar het aantal werknemers dat ook echt gaat staan is veel te weinig om echt met de vuist op tafel te slaan. We zullen het met praten moeten verdienen. Dat praten heeft ons in ieder geval al een stem aan tafel opgeleverd.
Schreeuwen langs de zijlijn klinkt goed, maar levert onderaan de streep nul op. Aan de tafel zitten, waar de beslissingen vallen levert in ieder geval op dat je echt een stem hebt en invloed. En die heb jij, want jij zit aan tafel.

Maar er is meer
Wat mij betreft is het herstellen van arbeidsvoorwaarden slechts een eerste stap. Daarmee wordt de basis gelegd voor herstel en zijn de regels voor iedereen weer gelijk. Pas daarna komt het echte werk. Hoe zorg je ervoor dat de horeca weer aantrekkelijk is voor nieuwe werknemers en aantrekkelijk blijft voor jou? Er moeten duidelijke afspraken gemaakt worden over hoe werkgevers en werknemers samen bouwen aan een sector waar mensen graag werken, zich kunnen ontwikkelen en kansen krijgen om te groeien.
Ik houd jullie op de hoogte van de onderhandelingen. Jullie kunnen via je eigen platform www.jeachterban.nl/horeca blijven mee praten en reageren op de onderhandelingen.

Tot snel!

Jacqueline Twerda
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid