Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Horeca - Nieuws

“Het wordt aantrekkelijker in de horeca”

“De lonen stijgen licht en de loonschalen worden fors aangepast. Daardoor wordt het aantrekkelijker om in de horeca te gaan werken.” Bestuurder Heino Smedes van CNV Vakmensen is blij dat met het bereikte cao-resultaat de bestaande Horeca-cao een boost in de goede richting krijgt. “Maar een principeakkoord durf ik het nog niet te noemen. Daarvoor ligt het pakket te ver verwijderd van waarmee mijn bond aan deze onderhandelingen begon. De leden zullen zich er eerst over moeten uitspreken.”

Het cao-resultaat gaat uit van een nieuw collectief contract voor de periode tussen 1 augustus 2012 en 31 december 2013. Per oktober worden de lonen met 0,75 procent verhoogd en datzelfde gebeurt opnieuw op 1 juli 2013.

Smedes: “Maar de winst zit vooral in de aanpassing van de salarisschalen aan de basis en aan het eind. Het verschil met het minimumloon wordt daarmee verhoogd en aan het eind van de rit is de beloning ook beter. Dat maakt de sector aantrekkelijker voor nieuwe medewerkers.”

Heino Smedes is verder tevreden met het verruimen van het scholings- en ontwikkelingsbudget van 1 naar 2 procent van de loonsom. “Je kans om verder te komen in deze branche neemt daarmee toe. Ook dat is van belang om nieuwe mensen te enthousiasmeren om in de horeca aan de slag te gaan.”

Volgens de bestuurder is in de onderhandelingen ook alvast een belangrijke basis gelegd voor de cao ná deze. “We hebben vastgelegd dat we werken aan wijziging van de regels rondom tijdelijke contracten. Per 2014 zou dan de huidige contractenreeks van 6 tijdelijke contracten in 5 jaar omgezet moeten zijn naar de maximale 3 contracten in 3 jaar-bepaling. Dat biedt alleszins ruimte voor meer zekerheid voor de individuele werknemer.”

De horeca-cao is van toepassing op circa 300.000 medewerkers.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid