Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Horeca - Nieuws

“Crisis misbruikt door uitbaters”

Vakbond CNV Vakmensen maakt zich zorgen over de ontduiking van de cao Horeca. Dit fenomeen lijkt de laatste tijd in omvang toe te nemen. Bestuurder Heino Smedes van CNV Vakmensen ziet zijn eigen waarnemingen bevestigd worden door controles van de Arbeidsinspectie.

Volgens Smedes is een fors aantal overtredingen terug te voeren op oneigenlijke loonbetalingen.

Ratten
“Werknemers krijgen minder uitbetaald dan per cao overeengekomen of in het contract is afgesproken. En het komt steeds vaker voor dat er zelfs onder de norm van het wettelijk minimumloon wordt betaald. Dat is natuurlijk van de ratten besnuffeld. En tegelijk misbruik maken van mensen omdat het crisis is.”

Controle
Een controle onlangs door de Inspectie SZW en de Belastingdienst in een groot aantal hotels in Amsterdam gaf eenzelfde beeld te zien. Ook hier werden veel overtredingen geconstateerd. Ruim een kwart van de gecontroleerde etablissementen had bij die gelegenheid de zaak niet op orde. Er volgen nog nadere onderzoeken.

De horeca heeft in toenemende mate last van de crisis. Het aantal werkloosheidsuitkeringen in de horeca is de afgelopen jaren verdubbeld.

Smedes: “Maar het geringe aantal beschikbare banen mag voor werkgevers natuurlijk nooit een excuus zijn om de cao massaal te ontduiken.”

Extra aandacht
CNV Vakmensen wil de komende tijd via de website extra aandacht besteden aan het ontduiken van de cao. Tijdens bedrijfsbezoeken wordt rechtstreeks bij leden geïnventariseerd waar de grootste problemen zijn.

Leden van CNV Vakmensen worden via de mail en per digitale nieuwsbrief benaderd over dit onderwerp.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid