Heb je gisteren de uitzending van Brandpunt gezien? Het was pijnlijk om te zien hoe werknemers in de horeca stelselmatig worden uitgebuit. Geen contract, te weinig salaris.
Wat is jouw verhaal? Ga naar het Meldpunt misstanden in de horeca >Wij maken ons er al langer zorgen over. De horeca heeft een serieus probleem. Het gaat op grote schaal mis, blijkt ook uit onderzoeken van de Inspectie SZW. We zien overtredingen van de Arbeidstijdenwet, onderbetaling, uitbuiting. Dat bleek ook uit de
uitzending van Brandpunt.
ZwakEn als werknemer sta je zwak. Voor jou tien anderen. Je kijkt wel uit om er wat van te zeggen, je wilt je baan niet kwijt. Daarnaast is de horeca ook een sector met een grote loyaliteit richting de werkgever. Je werkt hard en bent op elkaar aangewezen.
Maximale flexibiliteitWerkgevers buiten dat slim uit. Ze eisen maximale flexibiliteit van hun werknemers, maar zetten er weinig tegenover. De arbeidsvoorwaarden in de horeca glijden inmiddels af naar een bedenkelijk niveau.
Zwart geldEen van de problemen is dat werknemers, soms in combinatie met een klein contract, onder druk worden gezet om zwart geld te accepteren. Met zo’n klein contract heb je ook vrijwel geen zekerheden als er iets misgaat. Je bouwt ook vrijwel geen pensioen op. En stel dat je zwart werkt en een bedrijfsongeval krijgt… dan heb je wel een vet probleem. Je bent in feite vogelvrij.
CaoEen ander probleem is het ontbreken van een goede cao. Die is al sinds 1 april 2014 verlopen. Koninklijke Horeca Nederland geeft de aangesloten leden wel een richtlijn, maar lang niet alle bedrijven houden zich daaraan. Je hebt dus de bizarre situatie dat verschillende horeca-gelegenheden in dezelfde straat verschillende arbeidsvoorwaarden hanteren: de ene werkgever volgt nog de oude cao, de andere werkgever volgt de richtlijn van KHN en een derde doet maar wat. En intussen beconcurreren ze elkaar. Dit is echt heel kwalijk.
NormaalIk denk vaak: wanneer gaan we nou eens normaal doen? Regel het gewoon netjes met je werknemers en beschouw ze niet als sluitpost op de rekening. We moeten hier wat aan doen, en dat kan alleen met elkaar. Met het Meldpunt willen we meer signalen verzamelen en de druk op de werkgevers opvoeren. We streven naar een vorm van regulering: een duidelijke code, liefst samen met ons, waar horeca-bedrijven aan moeten voldoen.
Zo ver zijn we nog niet. Maar we gaan ons er wel hard voor maken. Met jullie hulp!
Wat is jouw verhaal? >Jacqueline Twerda
Onderhandelaar CNV Vakmensen
M: 06 – 23 00 62 14
E: j.twerda@cnvvakmensen.nl