Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Contractcatering - Nieuws

Voorlopig geen cao voor Sodexo Altys

Dinsdag 18 februari hebben we weer met de directie gesproken over een cao voor de Sodexo Altys medewerkers. Aan het einde van het gesprek hebben we moeten vaststellen dat een cao er “voorlopig” niet inzit. Volgens de directie zijn er nog te veel onzekere factoren.

Update
Aan het begin van het overleg zijn we bijgepraat over de huidige situatie van Sodexo.
Sodexo is gestart met een wereldwijd project waarbij men de aandacht gaat richten op
7 hoofd sectoren, te weten:
- Scholen - Defensie - Gezondheidszorg (ziekenhuizen etc) - Gevangenissen - Bejaardentehuizen - Sport faciliteiten - Facility management (Sodexo Altys).
Het strategiebeleid gaat via de sectoren, de aansturing lokaal. Dit project wil men tweede helft 2015 gereed hebben.

Sinds 1 januari 2014 heeft Hans Rijnierse niet meer de dagelijks leiding. De dagelijkse aansturing van de bedrijven in de Benelux is sinds 1 januari 2014 in handen van
Michel Croisé. Michel Croisé is sinds 2005 CEO van Sodexo België en Luxemburg.
Michel Croisé heeft hierdoor ruime ervaring met vakbonden wat misschien positief helpt om te komen tot een cao.
Hoe hij hier tegenover staat weten we niet, maar we krijgen nog een kennismakingsgesprek met hem.

Door het project, om te komen tot 7 hoofdsectoren, zijn er het komende jaar veel onzekerheden, daarom wil de directie nu nog geen afspraken maken over een cao.
Als er een cao moet komen wil de directie dit nog steeds direct voor de gehele Facility Management sector, maar dat houdt in dat er nog een lange weg te gaan is.
Een andere mogelijkheid is één cao geheel Sodexo (dus ook voor de catering en schoonmaak medewerkers). Ook dit is een langdurige proces.
De gemakkelijkste oplossing is een cao voor alle medewerkers die niet vallen onder een cao maar een arbeidsvoorwaarden regeling hebben, zoals de medewerkers op het hoofdkantoor en bij Sodexo Altys. Volgens CNV Vakmensen is dat de snelste weg.

Er zijn nu al vele verschillende pakketten van arbeidsvoorwaarden en elke keer dat Sodexo Altys een activiteit overneemt komt er een pakket bij.
CNV Vakmensen vindt het een slechte zaak dat de ondernemingsraad moet praten over de arbeidsvoorwaarden van collega’s. Dit hoort niet thuis bij een bedrijf dat goed werkgeverschap hoog in het vaandel heeft staan.

Hoe nu verder?
Volgens de directie zal pas begin 2015 goed duidelijk zijn wat de mogelijkheden zijn, maar in het laatste kwartaal van dit jaar is daar waarschijnlijk ook al meer over te vertellen.
Wanneer we kijken hoe lang we al bezig zijn om tot komen tot goede afspraken duurt het allemaal wel heel lang.
Daarom is het misschien goed om een ledenvergadering/personeelsbijeenkomst te houden met de Sodexo Altys medewerkers en van hen te horen hoe ze willen dat wij verder gaan. We hebben eerst een kennismakingsgesprek met Michel Croisé. Hierna zal ik in overleg met de collega vakbonden een ledenvergadering/personeelsbijeenkomst plannen.

Daarover informeren wij je natuurlijk weer. Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze nieuwsbrief, dan horen/lezen wij die graag.

Dolf Polders - Bestuurder CNV Burgerluchtvaart
Tel.: 023 5684 670
Email: d.polders@cnvvakmensen.nl
Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid