Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Contractcatering - Nieuws

Op weg naar een cao voor Sodexo

Bij Sodexo hebben lang niet alle medewerkers een collectieve arbeidsovereenkomst (cao). Ze hebben een individueel contract. CNV Vakmensen wil daar verandering in brengen.Door met jullie werkgever het gesprek aan te gaan over het omzetten van de bestaande arbeidsvoorwaardenboeken in een cao.Denk mee!

Waarom is een cao belangrijk?

Omdat er op dit moment voor een belangrijke groep medewerkers bij Sodexo, zowel in kantoorfuncties als bij de facilitaire dienstverlening, geen duidelijkheid, inspraak en transparantie is over de bepaling van hun loonsverhoging.

Zowel de verhoging van ieders salaris (de collectieve loonsverhoging) als de verhoging van het individuele salaris, vindt plaats door besluiten van de directie. Na overleg met, maar niet persé met instemming van, de ondernemingsraad. Alleen als je in de catering werkt of in de schoonmaak, heb je al een eigen cao, samen met medewerkers bij andere bedrijven en dat blijft zo.

Maar als je voor Sodexo Altys in de facilitaire dienstverlening of op een kantoorfunctie werkt, dan heb je geen cao. Soms heb je recht op afspraken vanuit je verleden, bijvoorbeeld omdat je vroeger KLM’er was, maar dat is niet hetzelfde als een cao waar je onder valt (en zegt bijvoorbeeld niks over of je recht hebt op een individuele loonsverhoging, terwijl we dat via een cao wel zouden kunnen regelen).

Voor deze medewerkers gaan we bouwen aan jullie eerste eigen cao. Wij willen heldere inspraak creëren voor medewerkers over hun arbeidsvoorwaarden, in de eerste plaats ten aanzien van hun beloning.

Werkgever denkt mee

Nadat het veel jaren niet mogelijk bleek om Sodexo te bewegen om een cao af te sluiten met vakbonden voor personeel dat niet viel onder de schoonmaak of catering-cao, is er nu wel veel inzet bij werkgever om deze stap te zetten. Een positieve stap die resulteerde in een aftrap om op 8 september ook echt te gaan onderhandelen.

Denk mee met CNV!

Bij de aftrap was naast jullie onderhandelaar Michiel Wallaard ook CNV-lid Iwan Hoogervorst aanwezig, Sodexo-medewerker op Schiphol, om input vanuit de werkvloer direct aan de onderhandelingstafel te laten meewegen. Wat ons betreft is daarnaast alle input vanuit andere medewerkers (lid of nog geen lid!) meer dan welkom. Geef je inbreng of vragen dan ook door aan ons via m.wallaard@cnvvakmensen.nl of via 06-20471892.

En wil je ook actiever meepraten en meebeslissen over deze belangrijke ontwikkeling rond je arbeidsvoorwaarden? Wordt dan lid via https://www.cnvvakmensen.nl/lidworden. Overigens kan je vakbondslidmaatschap fiscaalvriendelijk verrekend worden met je salaris via je werkgever, waardoor je een deel van je contributie terug kan krijgen.

PS

Het is voor het CNV (aangezien er nog geen sprake is van een cao Sodexo) nog niet mogelijk om alle Sodexo-medewerkers netjes uit te filteren in ons bestand tussen medewerkers die al onder de cao contractcatering vallen of de cao schoonmaak vallen en medewerkers die (nog) geen cao hebben. Wij zullen de komende maanden werken aan een helder onderscheid zodat in de toekomst alleen de juiste medewerkers bereikt worden. Bij voorbaat onze excuses als je de mail ontvangt maar al onder een bestaande cao valt.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid