Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Contractcatering - Nieuws

Loon blijft heikel punt in cao-overleg contractcatering

CNV Vakmensen heeft inmiddels 2 keer onderhandeld met de werkgevers in de contractcatering (Veneca). Er zijn al veel afspraken gemaakt, maar het loon blijft nog een heikel punt.

In deze onderhandelingen merken wij dat werkgevers in de sector willen investeren, vooral door kwalitatieve regelingen voor de werknemers, regelingen die de kans op werkbehoud vergroten. CNV Vakmensen had een aantal kwalitatieve voorstellen, net als de andere bonden, en de werkgevers hebben al een aantal toezeggingen gedaan. In deze nieuwsbrief wil ik een korte samenvatting geven van de punten die al behaald zijn.

Loon

In deze onderhandelingen is het loon een moeilijk onderwerp. Door de verdergaande crisis is er geen ruimte om zomaar een loonbod te geven. Ook vindt CNV Vakmensen het van belang dat het loonbod verantwoord is, dat er dus geen bedrijven in de problemen komen.

Dit vraagt creativiteit van zowel vakbonden als werkgevers. We hebben al veel overlegd over het loon en er zijn een aantal mogelijkheden om tot een verantwoord loonbod te komen. Op 19 maart hebben wij een volgende onderhandelingsronde, tot die tijd zullen werkgevers huiswerk doen om te kijken hoe er een verantwoorde loonvraag gegeven kan worden.

Welke afspraken hebben we al gemaakt?

 • Om werkzekerheid en duurzame inzetbaarheid te vergroten, hebben we afspraken gemaakt over ‘multitaskers’. Naast de voorstellen van CNV Vakmensen om tot bredere en betere invulling van opleidingen te komen, zullen we ook kijken naar de vergoedingen voor deze groep. Dit onderwerp wordt in een apart traject besproken.
 • Voor jongeren zonder vast contract wordt de mogelijkheid van een ‘intentieverklaring’ gehonoreerd voor het kopen van een huis.
 • De mogelijkheid om tot een voordeligere branche ziektekostenverzekering te komen, zal onderzocht worden in de komende tijd.
 • Werkgevers willen de mogelijkheid onderzoeken om vrije dagen in te ruilen voor computers, e-bikes en dergelijke.
 • We gaan kijken of er met meer flexibiliteit in roosters, de flexibele schil minder groot wordt en vaste medewerkers meer uren kunnen werken.
 • Werkgevers willen een bijdrage van € 10.000 geven voor een project van CNV Internationaal.

Helaas zullen we voor mantelzorg geen afspraken maken, omdat werkgevers de wetgeving op dit onderwerp voldoende vinden. Daarnaast wordt er per bedrijf anders met dit onderwerp omgegaan, sommigen krijgen al betaald verlof van de werkgever.

CNV Vakmensen is erg blij met deze afspraken tot nu toe, maar alles hangt natuurlijk samen met het loonbod wat wij in de volgende ronde (op 19 maart) verder gaan onderhandelen. Daarna hoop ik een resultaat voor te leggen met een goed en verantwoord loonbod.

Vragen? 

Als er nog vragen of opmerkingen zijn over de cao-onderhandelingen, neem dan contact met mij op via de mail: m.devries@cnvvakmensen.nl.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid