Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Contractcatering - Nieuws

Grote stappen in cao-onderhandelingen

Woensdagmiddag 25 januari jl. zijn wij als CNV Vakmensen met de andere bonden en de werkgevers van Veneca begonnen aan de tweede onderhandelingsronde van de cao Contractcatering.

De eerste ronde was vorige week; daarin zijn vooral over en weer de voorstellenbrieven toegelicht en hebben we als vakbonden onze prioriteitenlijst aangeven. Vorige week was al duidelijk dat er een lange weg te gaan was. De werkgevers wilden uitkomen op 0-0, wat inhoudt dat als er een loonsverhoging komt, de werknemers daar zelf adv dagen voor moeten inleveren. Dit gold ook voor eventuele aanpassingen in artikel 10 en 11. Alles gebeurde wel in een rustige en gemoedelijke sfeer, er is overleg en onderling begrip. De werkgevers gaven alleen aan dat de rek na alle jaren crisis er nu gewoon uit is, als gevolg zijn alle structurele kosten (loonsverhoging) te hoog.

Met cao-commissies aan tafel

De beurt was toen aan de werkgevers om de prioriteiten van hun kant duidelijk te maken, maar dit zou dan in de tweede ronde gebeuren.

In de tweede ronde werd gelijk al duidelijk dat de werkgevers stappen wilden maken, wat wij als bonden ook fijn vonden. De derde onderhandelingsdatum werd namelijk geannuleerd, en vervangen door een latere datum. Waardoor wij nu als bonden na de tweede ronde al met de cao commissies aan tafel zitten. Het zou dus fijn zijn om grote stappen te nemen, want dan hebben we ook wat besproken.

Koopkrachtbehoud

De werkgevers hielden qua prioriteiten vast aan het feit dat ze geen structurele loonverhoging wilden geven. Wel hebben ze berekend dat koopkrachtbehoud en de extra kosten die medewerkers dit jaar krijgen (overheidsmaatregelen etc.) toch wel op 3% uit zou komen.

Werkgevers stelden toen voor om 1,5% als een eenmalige vergoeding (350 euro) te bieden, 1% kon uit de cao gehaald worden door 2 adv dagen om te zetten in geld.

Verlies van reiskosten

De laatste 0,5% zou volgens werkgevers gebruikt worden om artikel 10 en 11 aan te passen. Het voorstel van de werkgevers is om een drempel in te voeren zodat er niet altijd gebruik van artikel 10 en 11 gemaakt kan worden. Pas als er 20% personeelskosten daling is door een contractwijziging of wisseling, kunnen artikel 10 en 11 gebruikt worden. Daarnaast merkten werkgevers aan onze discussie over reiskosten dat de pijn vooral zit bij het verliezen van reiskosten als je bij een contractwisseling naar een andere cateraar gaat zonder reiskosten.

Werkgevers stellen daarom ook voor om bij een contractwisseling reiskosten mee te laten gaan als je individueel recht. Dus als je nu reiskosten hebt, kan je die niet meer kwijtraken.

Minder contrastwisselingen

Als laatste willen werkgevers de hoeveelheid contractwisselingen achter elkaar voor werknemers beperken, door een termijn van 5 jaar voor te stellen. Als u dus door een contractwisseling loonsvermindering heeft dan kunt u daarna 5 jaar niet dalen in loon.

Onze pijnpunten

Over het algemeen redelijke voorstellen, waarbij de werkgevers goed geluisterd hebben naar de pijnpunten die wij voor jullie genoemd hebben. Wij hebben als bonden gereageerd dat het veranderen van artikel 11, samen met een eenmalige uitkering, niet bespreekbaar is. Dit ligt te ver van onze voorstellen af.

Toen hebben de werkgevers na een schorsing aangeboden om dan toch een structurele loonsverhoging van 1,5% te geven. De looptijd van de cao zal dan 21 maanden (1 jaar en 9 maanden) worden. De adv dagen zullen dan gewoon blijven. Wel willen werkgevers dat we met onze leden gaan praten over de adv dagen. Er staan namelijk heel veel dagen en ze zijn bang dat ze volgend jaar wellicht helemaal geen ruimte hebben om een loonsverhoging te bieden. Als we dan iets met verkoop van dagen zouden kunnen doen om zo toch koopkracht te behouden, zouden werkgevers dit graag bespreken.

Maar voor deze cao-onderhandelingen zijn de dagen eerst van tafel. Als bonden hebben we nog aangegeven, dat de langere looptijd wat ons betreft niet wenselijk is, omdat de tijden nu onzeker zijn. Werkgevers moesten eerst met hun achterban om tafel om te kijken of ze 1,5% voor 1 jaar mogen bieden, wij horen dat zo snel mogelijk. In ieder geval voordat wij met onze cao commissies praten.

Jullie reactie

Wij komen 7 februari met onze cao commissie bij elkaar om te praten over de voorstellen van de werkgevers die er dan liggen. Graag krijg ik van u input over de onderhandelingen tot nu toe, u kunt mij mailen op: m.denhollander@cnvvakmensen.nl daarnaast ben ik te volgen op twitter voor de updates De volgende onderhandelingsdata zijn 15 en 27 februari, hopend dat we dan ook grote stappen kunnen maken.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid