Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Contractcatering - Nieuws

Catering sluit aan bij Code goed werkgeverschap

Het succes van de Code Verantwoordelijk Marktgedrag in de schoonmaakbranche is binnen andere sectoren niet onopgemerkt gebleven. Momenteel wordt er op hoog niveau overleg gevoerd om de Code ook in te voeren bij de catering, beveiliging en uitzendbranche.

CNV Catering bekijkt hoe wij kunnen zorgen dat er bij contractwisselingen ook oog is voor de menselijke maat. In de schoonmaaksector is vanuit CNV Vakmensen de Code goed werkgeverschap ontwikkeld en dit werkt goed. Vandaar dat we nu in overleg zijn met de verschillende partijen; werkgevers, opdrachtgevers, intermediairs en politiek om 1 brede code te ontwikkelen. Dit is voor CNV Vakmensen een belangrijk punt om de prijsconcurrentie een halt toe te roepen. Veneca is ook betrokken bij dit initiatief, hieronder kort de reactie van Veneca op het ontwikkelen van 1 code:

Mw. Jos van Straten (algemeen secretaris Veneca): “Ook in de catering is het noodzaak de negatieve prijsspiraal een halt toe te roepen. Door de crisis wordt er teveel op laagste prijs gegund. Dit is in onze ogen niet langer verantwoord. Van groot belang is dat wij de kwaliteit kunnen blijven leveren. Dagelijks worden er door onze leden twee miljoen maaltijden verzorgd. Dit betekent dat honderden miljoenen mensen per jaar door ons geserviced worden. Door toepassing van het laagste prijs criterium kunnen arbeidsomstandigheden/voorwaarden onder druk komen te staan. Of concessies  gedaan zullen worden aan de kwaliteit. Dit is niet wenselijk. Ik zie vanuit onze branche veel raakvlakken met de schoonmaak vooral op het gebied van aanbestedingen. De huidige tekst van de Code blijft wat ons betreft nagenoeg ongewijzigd. Er zullen hier en daar wat puntjes op de i gezet moeten worden.”

De Veneca heeft overigens slechts 10 leden, dus draagt qua ledenaantal niet substantieel bij. Samen zijn deze leden echter wel goed voor een jaaromzet van 1.2 miljard, oftewel 90% van de totale cateringmarkt.

CNV Vakmensen heeft ook een toelichting op gegeven naar de media: Jan Kampherbeek (bestuurder): “Wij vinden de verbreding van de werkingssfeer van Code een prima idee en doen ook vol overtuiging mee aan dit overleg. Wat ons betreft haken de sectoren Groenvoorziening en Taxi’s ook aan. In ieder geval ook de intermediairs die bij de verschillende sectoren betrokken zijn. Bij de schoonmaak is deelname van intermediairs al het geval. Ik zie een aantal zaken liever in de afzonderlijke CAO‘s goed geregeld worden dan nu via de Code.” “Ik merk bij sommige deelnemers dat het accent aangaande de verbreding van de Code momenteel op de commerciële aspecten gelegd wordt. Met commercie is niets mis, maar we dienen uiteraard een breder belang. Aandacht voor de betrokken medewerkers en rekening houden met hun positie. Als de Code breder wordt zal er ook nog goed nagedacht moeten worden over de controle op naleving. Met de Code schoonmaak doen we daar nu de nodige ervaring mee op. Het blijkt toch echt veel werk en aandacht te betekenen. Een Code zonder controle op naleving heeft echter geen zin. Dan wordt het slechts een onderdeel van een verkooppraatje. Samenwerking tussen de diverse sectoren is prima en kan ook betekenen dat er flexibiliteit ontstaat in de inzet van en de carrière mogelijkheden voor de medewerkers. Als CNV vinden we dan ook dat er meer verbanden moeten komen tussen de verschillende facilitaire sectoren. Drempels moeten worden weg genomen om voor de mensen van de ene sector naar de andere over te stappen.”

De droom van Kampherbeek tot 1 facilitaire cao zou hiermee weer een stap dichterbij komen.

Cao-onderhandelingen

Vanuit CNV Catering nemen wij deel aan dit overleg, om ook hierin de rechten voor onze leden te garanderen. Daarnaast is de voorstellenbrief voor de komende cao-onderhandelingen inmiddels verstuurd. Ook hierin hebben wij aandacht voor verbreding van werkzaamheden in de sector en ontwikkeling van mensen. Vragen? Wij hopen dit jaar door het invoeren van de code en door het maken van duurzame afspraken in de cao, het werk in de catering voor onze leden plezierig te maken. Tijdens het cao-proces houden wij je op de hoogte van de ontwikkelingen. Maar heb je nog vragen of opmerkingen, neem dan contact met ons op! Marieke de Vries, e-mail: m.devries@cnvvakmensen.nl
Landelijk onderhandelaar Catering

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid