Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Cao Contractcatering - Nieuws

Cao-resultaat voor 14.000 werknemers contractcatering

CNV Vakmensen heeft met de werkgevers in de contractcatering (Veneca) een cao-resultaat bereikt. Het gaat om een eenjarige cao, waarin de 14.000 werknemers een loonsverhoging krijgen van 1,5 procent. "Daarnaast hebben we goede afspraken gemaakt over de inzetbaarheid van medewerkers, bijvoorbeeld over de multitaskers in de sector", meldt CNV-onderhandelaar Marieke de Vries-den Hollander.

De nieuwe cao heeft een looptijd van 1 jaar, van 1 april 2013 tot 1 april 2014. De lonen gaan per 1 april 2013 omhoog met 1,5 procent. "De loonsverhoging was lange tijd een heikel punt", zegt De Vries. "Ook in de contractcatering is de crisis goed te merken. Toch hebben we afspraken kunnen maken over een loonsverhoging, daar ben ik blij mee. Dat is belangrijk voor de koopkracht van de werknemers."  

Multitaskers  

Er komt een opleiding voor 'multitaskers' in de contractcatering. De Vries: "Het gaat hier om werknemers die ook andere werkzaamheden op de locatie zouden kunnen doen. Bijvoorbeeld schoonmaak, receptie, postkamer, groenvoorziening en beveiliging."

De Stichting Opleidingen Contractcatering (OCC) ontwikkelt hiervoor een profiel met vaardigheden en competenties. De daaruit voortvloeiende opleiding 'multitasker' kunnen werknemers - in overleg met hun werkgever - gaan volgen.  

Andere cao-afspraken  

Verder zijn onder meer de volgende afspraken gemaakt: Er komt opnieuw een werkdruk-onderzoek, als vervolg op het onderzoek dat eerder is gedaan. Doel hiervan is om de veranderingen in de afgelopen jaren in kaart te brengen. De sector wil starters op de woningmarkt een handje helpen met het krijgen van een hypotheek (via een arbeidsrechtelijke toets en een intentieverklaring). Het huidige doelgroepenbeleid, waarmee kwetsbare groepen uit de samenleving in dienst worden gehouden, wordt voortgezet. Er gaat een bijdrage van 10.000 euro naar projecten van CNV Internationaal. Deze projecten dragen bij aan de verbetering van de positie van werknemers in ontwikkelingslanden.

Leden raadplegen  

De cao contractcatering geldt voor werknemers bij bekende cateraars zoals Sodexo, Compass Group, Albron, Prorest, SAB en Appèl@work. CNV Vakmensen legt het cao-resultaat de komende weken positief voor aan de leden. De ledenraadpleging duurt tot en met 8 april.

Geef je mening!

Ben je lid van CNV Vakmensen? Geef dan je mening via het stemformulier.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid