Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Sector Havens - Nieuws

Hapag-LIoyd zorgt voor onrust op de werkvloer!

Na de tweede onderhandelingsronde voor een nieuwe cao Hapag-LIoyd is duidelijk geworden dat de werkgever en wij nog heel ver uit elkaar liggen. De werkgever heeft als uitgangspunt 'minder is beter', terwijl de medewerkers gebaat zijn bij één cao met meer loon en waardering voor hun werk.

Na de druk bezochte ledenvergadering van 13 november jl. zijn de vakbonden met een duidelijke boodschap op pad gestuurd. De werknemers willen één cao die voor iedereen geldt en waarbij er geen onderscheid wordt gemaakt tussen groepen werknemers. Elke werknemer die voor het bedrijf werkt moet dezelfde rechten en plichten ontlenen aan de cao. Dat betekent onder andere geen verschil in salaris en geen verschil in vrije dagen, want werknemers van Hapag-LIoyd gaan namelijk niet met elkaar concurreren.

Minder is beter

Hapag-LIoyd lijkt de oproep van werknemers (nog) niet te bevatten. Werkgever is namelijk van mening dat de uitgangspunten van CNV Vakmensen en FNV Havens niet haalbaar zijn en dat deze niet in de buurt komen van de gedachtegang van het bedrijf. De werkgever vindt de cao Hapag-LIoyd niet "marktconform". Wat hem betreft mogen de arbeidsvoorwaarden dus naar beneden worden bijgesteld.

Voorstel Hapag-Lloyd

Werkgever stelt het volgende voor:

  • Één cao die voor iedereen gaat gelden. Indien vakbonden hiervoor kiezen zullen de werknemers die een Hapag-LIoyd cao hebben moeten inleveren. De werkgever heeft namelijk moeite met de periodieken en het aantal vrije dagen.
  • Er komen twee arbeidsvoorwaardelijke regelingen. De werknemers met een Hapag-LIoyd cao behouden hun arbeidsvoorwaarden. Nieuwe werknemers en werknemers van UASC krijgen een nieuwe arbeidsvoorwaardelijke regeling, afgesloten door vakbonden, die onder het niveau komt te liggen van de huidige cao van Hapag-Lloyd.

Volgens de werkgever kan er alleen op deze manier een 'toekomstbestendige' cao worden afgesloten. Volgens de vakbonden kan het en moet het anders! Want op deze wijze worden werknemers tegen elkaar uitgespeeld, wordt gelijk werk niet gelijk beloond en gaat dit dus niet bijdragen aan een goede werksfeer.

Rust en zekerheid

De werkgever dient zorg te dragen voor rust en zekerheid, juist na een periode waarin de meeste werknemers reeds twee fusies moeten doorstaan. De rekening van deze fusie kan niet bij de werknemers worden neergelegd. 

CNV Vakmensen en FNV Havens hebben er bij de werkgever op aangedrongen om de arbeidsvoorwaarden te harmoniseren en deze in één cao te gieten zonder dat we gaan inleveren. Uiteraard zijn wij bereid om afspraken te maken over hoe wij de ex-werknemers van UASC in de cao gaan plaatsen, waarbij een gefaseerde groei naar het Hapag-Lloyd niveau ook bespreekbaar is.

Vervolg overleg

Op dinsdag 12 december a.s. zullen we het cao-overleg met de werkgever voortzetten. Wij houden jullie op de hoogte.

Fadua Toufik
Bestuurder CNV Vakmensen
M: 06 10 20 85 90
E: f.toufik@cnvvakmensen.nl

Asmae Hajjari 
Bestuurder FNV Havens                                                           

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid